Tribina o svadbenim običajima mladenovačkog kraja Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 05. 03. 2017. 12:25:49

U okviru tribine ljubitelja istorije Beograda, u Konaku kneginje Ljubice u ponedeljak, 6. marta, u 18 časova održaće se predavanje na temu „Svadbeni običaji mladenovačkog kraja – od kraja XIX do početka XXI  veka”.

konakkneginjeljubice11082014

O ovim običajima govoriće Magdalena Ivković, muzejska savetnica Muzeja grada Beograda.

Jedan od  najvažnijih i sadržinski najbogatijih rituala životnog ciklusa je svadba. Svadbeni običaji mladenovačkog kraja koji prate sklapanje braka uglavnom su isti ili slični onima u ostalim delovima Šumadije i u drugim oblastima naseljenim Srbima. To se naročito ogleda u obredima prelaza neveste iz jedne porodice u drugu, kao i u obredima uvođenja neveste u domaći kult mladoženjinog doma.

Svadbeni običaji u razdoblju od kraja XIX do početka  XXI veka, što je relativno dug period, obuhvataju pet do šest pokolenja. Upravo taj period je veoma značajan, jer u njemu nastaju najdublje socijalne i ekonomske promene koje su radikalno uticale na preobražaj tradicijske kulture sela.

Svadba predstavlja uveličavajuće ogledalo dubokih kulturnih procesa i potresa. U njima se ogledaju svi važniji aspekti života jedne zajednice: ekonomske prilike, porodični odnosi, kulturne vrednosti i verska pripadnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana