Tribina na Savskom vencu – Podizanje svesti o mentalnom zdravlju Beoinfo, foto Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 02. 2018. 13:15:49

Opština Savski venac i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije organizovale su u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku predavanje na temu „Nesanica i zloupotreba benzodiazepina“ kao uvod u ciklus tribina „Podizanje svesti o mentalnom zdravlju”, koje će se u narednom periodu organizovati na Savskom vencu. 

tribina

Prisutne je pozdravila predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, izrazivši zahvalnost zdravstvenim ustanovama i stručnom timu lekara koji učestvuje u realizaciji tribina na ovu temu, za koju vlada veliko interesovanje, a o kojoj se malo govori.

– Opština Savski venac vodi odgovornu zdravstvenu politiku i svakodnevno se trudi da podiže svest svojih građana o važnosti prevencije u očuvanju zdravlja. U prilog tome govori i činjenica da je u prethodnih godinu i po dana na inicijativu opštine organizovano na desetine akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane u DZ „Savski venac” i Zavodu za zaštitu radnika „Železnica Srbije”. Za sveukupno zdravlje pojedinca, osim fizičkog, podjednako je važno i očuvanje mentalnog zdravlja – istakla je Irena Vujović, dodajući da je ideja o organizaciji edukacija na ovu temu potekla od građana.

Veliki broj zainteresovanih građana, kao i lekara, psihologa, pedagoga, defektologa, socijalnih radnika i drugih profesionalaca koji rade u zdravstvenoj zaštiti, a često se susreću sa dugogodišnjom (zlo)upotrebom benzodiazepina (diazepam, bromazepam i drugi), kao i sa žalbama u vezi sa spavanjem, prisustvovao je predavanju koje su održale dr Slobodanka Pejović Nikolić i prim. dr Dubravka Britvić, specijalisti psihijatrije.

U narednom periodu biće održana još tri predavanja za stručna lica akreditovana i besplatna predavanja „Rane intervencije u psihozama”, „Genetički sindromi i neurorazvojni poremećaji” i „Značajni aspekti terapije depresivnih i anksioznih poremećaja”.

Tribine će se održavati jednom mesečno, a teme su od značaja za mentalno zdravlje u svim životnim fazama, sa akcentom na blažim mentalnim poremećajima visoke učestalosti, kao što su nesanica, anksioznost i depresija. Biće reči i o složenim stanjima, poput psihoza iz spektra šizofrenije i autizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana