Tanasković:Prištini ne cvetaju ruže, i muslimani okreću leđa Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 03. 12. 2017. 10:18:35

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio da se može zapaziti da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje međunarodne afirmacije Kosova.

darko-tanaskovic

„U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije reč o teritoriji na kojoj su islam i muslimani na bilo koji način ugroženi, već su sasvim suprotno, u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, kaže Tanasković za „Novosti“.

Prema njegovim rečima, odustajanje Prištine od pokušaja podnošenja zahteva za prijem u Unesko ove godine rezultat je sticaja više okolnosti na globalnom, regionalnom i unutrašnjem kosovskom planu, a naravno i učinak upornog, argumentovanog i ubedljivog diplomatskog delovanja Srbije na svim nivoima.

Takođe povlačenje nekih priznanja i izostanak prijema u određene institucije, Tanasković ocenjuje kao diplomatski uspeh, ali dodaje da novu „dobijenu rundu u nadgornjavanju s Prištinom i njenim pokroviteljima u međunarodnoj zajednici ne bi trebalo neprimereno trijumalistički veličati kao pobedu“.

Slučaj Madagaskara je, ističe, upozorenje da moramo biti nesmanjeno budni.

Na pitanje da li vidi Kosovo u budućnosti kao članicu neke međunrodne organizacije kao što su Unesko, UN ili Savet Evrope, on kaže da po tom pitanju Prištini „ne cvetaju ruže“.

„Ako ne bude nekakvih velikih preokreta mislim da bar kratkoročno, pa i srednjeročno, pokušajima Kosova da se domogne članstva u značajnijim međunarodnim organizacijama potogovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja, ne cvetaju ruže“, rekao je Tanasković.

Ambasador Srbije najavljuje i da bi naše kolo trebalo da bude upisano na listu svetske nematerijalne baštine do kraja godine.

„Biće to značajno, opravdano i sasvim zasluženo postignuće. U Srbiji je, na ovaj ili onaj način, sa održavanjem i unapređivanjem tradicije narodne igre, povezano oko pola miliona ljudi, a „moravac“ je, kao tip kola, odavno iskoračio preko nacionalnih kulturnih medija“, rekao je Tanasković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana