Tači tvrdi da nije poslao zahtev za posetu jugu Srbije Tanjug, Fonet

PolitikaPolitika Pocetna 10. 09. 2018. 18:13:40

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Prištini, posle sastanka sa političkim liderima iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, da nije poslao zahtev za posetu jugu Srbije.

taci108122014.jpg

 

Hašim Tači je rekao da nije poslao nikakav zahtev, ali da, imajući u vidu da je na poternici Srbije, može zamisliti koji će biti odgovor, prenela je regionalna TV N1.

„Okolnosti su trenutno takve da Beograd ne smatra da je moja prisutnost tamo opravdana i korisna. Nisam poslao zahtev jer mogu pretpostaviti koji će biti njihov odgovor“, rekao je Tači na konferenciji za novinare, prenosi Fonet.

Tači je naveo da je sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije imao veoma važan i produktivan sastanak o prioritetima u budućnosti.

„Sada je jasno da je izražena volja Albanaca ‘preševske doline’, Medveđe i Bujanovca, institucionalizovana na Kosovu“, rekao je Tači, koji je pripajanje nazvao zajedničkim ciljem.

On je rekao da je javno poznato da je kao predsednik Kosova ovo pravo potpuno podržao. „Ukoliko sam to juče podržao snažno, danas ću to još snažnije podržati, da se to i ostvari“, rekao je Tači.

„Mi ćemo maksimalno nastojati da jednom zauvek završimo ovo pitanje i ovu istorijsku nepravdu ispravimo. Vreme je da se podignemo iznad usko sopstvenih interesa, iznad sopstvenog ega, jer je Preševo jedan važan razlog za to“, dodao je Tači.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije su zatražili da skupština Kosova na vanrednoj sednici izglasa rezoluciju kojom bi prihvatila zahtev tih opština za pripajanje Kosovu.

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je na konferenciji za novinare da će se sledećih dana sastati sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih zatražiti da pokrenu tu sednicu što je pre moguće, preneli su kosovski mediji.

Sastanku u Prištini prisustvovali su i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imeri, predsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) Nazmi Hajredini i nekadašnji pripadnik OVPMB Šaćir Šaćiri, koji je zbog svojih ekstremističkih stavova i delovanja više godina proveo u srpskim ali i Kforovim zatvorima na Kosovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 16°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana