Tabaković:Nije bilo lako, ali dinar je stabilizovan Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 10. 2017. 13:47:03

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da prethodnih pet godina, koliko je na čelu NBS, nisu bile lake, ali da joj je hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da prekine raniju ekonomsku politiku, bila od neprocenjive koristi.

jorgovanka-tabakovic

„Hrabrost Aleksandra Vučića da prekine neodrživu ekonomsku politiku, zasnovanu na lažnoj slici o precenjenim prihodima i potcenjenim obavezama, bila nam je od neprocenjive koristi. Bio je to raskid s politikom trošenja budućnosti unapred. Početak uspostavljanja neophodne ravnoteže i sklada“, rekla je Tabaković za Večernje novosti povodom 64. godišnjice lista.

Kako je ocenila, danas su prve asocijacije na NBS stabilnost i poverenje, jer više niko ne mora da sa neizvesnošću gleda u kursnu listu i pita se koliko mora da izdvoji za izmirivanje obaveza indeksiranih u evrima.

Osim toga, rekla je ona, građani više ne strahuju da će im visoka inflacija umanjiti realnu vrednost zarada i penzija, a privrednici mogu da planiraju svoje poslovanje.

„Postignutu stabilnost, političku i finansijsku prepoznali su i međunarodni investitori koji se ponovo vraćaju u Srbiju“, navela je Tabaković.

Guverner je ocenila da je preduslov efikasnog funkcionisanja svakog privrednog sistema stabilan i održiv rast i razvoj finansijskog sistema, samim tim i bankarskog sistema kao njegovog najvažnijeg sistema, kao i realne ekonomije koji međusobno utiču jedno na drugo, prepliću se i podstiču.

„Uslovi za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni internim aktima i procedurama NBS, koja podržava ulazak bonitetnih investitora u bankarski sektor Srbije“, rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, o atraktivnosti bankarskog sektora Srbije za ulaganje svedoči interesovanje i domaćih i stranih investitora za ulaganje na domaćem tržištu, a koji su stekli i vlasništvo u domaćim bankama, odnosno izvršili „grinfild“ ulaganja u prethodnom periodu.

„Promena vlasništva i statusne promene koje su dovele do određene konsolidacije domaćeg bankarskog sektora u prethodnom periodu nisu iznenađujuće i posledica su ranije donetih odluka bankarskih grupa EU o prodaju domaćih ćerki banaka, kao i raspoložive domaće privatne tražnje za investicijama u bankarski sektor“, rekla je Tabaković.

Upitana da prokomentariše da li prati „prepakivanje“ vlasničkih udela na bankarskom tržištu i ukrupnjavanje sektora, guverner NBS je kazala da smo svedoci „finansijalizacije poslovnih tržišta“, gde se poslovni subjekti podstiču da kupuju svoje rivale umesto da im konkurišu i da se „jeftinim novcem“ kupuju sopstvene akcije, umesto da se ulaže u proizvodne procese.

„Nijedna od ovih opcija ne dovodi do veće zaposlenosti ili produktivnosti, a to usporava privredni rast. Sve veći broj ekonomista širom sveta to potvrđuje, negativni prinosi prete da unište štednju, investicije i na kraju ekonomski rast“, zaključila je Tabaković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana