Svi objekti izgrađeni u okviru Beograda na vodi ostaju Beogradu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 18. 07. 2018. 11:48:07

Ne postoji projekat koji je više kritikovan u Evropi od Beograda na vodi, ali Beograd se menja, čitav taj kraj se menja i Savamala ponovo postaje centar grada, rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na TV Hepi, istakao da je ovakav projekat planiran još šezdesetih godina prošlog veka .

–Isto je i sa železničkom stanicom. Od 1972. godine u svim planovima grada se predviđa izmeštanje železničke stanice, a sada se kritikuje što je ona premeštena u Prokop. Stara zgrada biće pretvorena u muzej, dok će na mestu gde su bili peroni biti umetnička galerija i to su objekti koji ostaju Beogradu. Kao što i hotel Bristol i zgrada Beogradske zadruge ostaje Beogradu – rekao je Vesić.

On je dodao da je Beograd na vodi najvažniji projekat u Beogradu u okviru koga stiže 3,5 milijarde evra i na čijem gradilištu je svakodnevno oko 1.500 radnika.

– Na tom mestu će biti izgrađeno 6.000 stanova, živeće 14.000, a radiće 12.000 ljudi. Pored toga biće urađen novi centralni park čija će izgradnja početi  do kraja godine koji kao javna površina ostaje Beogradu. Novi Bulevar Vudro Vilsona koji će prolaziti paralelno sa Savskom ulicom i na taj način je rasteretiti, takođe se gradi o trošku investitora, a ostaje u vlasništvu Republike Srbije. Savski trg koji će biti izgrađen ispred zgrade nekadašnje železničke stanice gde će biti postavljen spomenik Stefanu nemanji, rekonstrukcija Savske i Karađođeve ulice takođe će se raditi o trošku investitora, kao što je i Sava promenada urađena isto sredstvima iz tog izvora – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima čitav deo Savamale se već promenio, i iseljavanjem Autobuske stanice, izmeštanjem železničke stanice, rekonstrukcijom ulica i izgradnjom novih parkova Savamala ponovo postaje privredni centar Beograda, ono što je bila između dva rata.

– Očekujem da radovi u Ulici kneza Miloša počnu na jesen sledeće godine jer ćemo tokom proleća raditi Savski trg. Već za dva dana počinju radovi u Ulici kneginje Zorke, od Bulevara kralja Aleksandra do Makenzijeve, rekonstrukcija Svetogorske je u toku, Bulevar oslobođenja biće završen do 1. septembra, a radove u Radničkoj završićemo do kraja avgusta. Radovi na platou na Slaviji rade se o trošku izvođača i rok je 8. avgust, nakon čega možemo da aktiviramo sredstva obezbeđenja i posao damo nekim drugim firmama – rekao je Vesić.

Govoreći o investicijama u Beograd, Vesić je kazao da se grad trudio da da svakom investitoru izađe u susret.

– Puno smo se trudili da dovedemo „Ikeu”, „Meitu” i druge investitore. Mora postojati snažna politička volja za dovođenje investitora i to imamo, a od njih imamo veći društveni bruto proizvod, više radnih mesta i rezultat je da grad izgleda bolje, o čemu svedoči i Beograd na vodi. Beograd  među investitorima danas važi za dobro mesto za ulaganje i mi ćemo nastojati da takav trend održimo i u budućnosti – kazao je Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana