Svetski dan zdravlja, ove godine posvećen dijabetesu

Beograd 06. 04. 2016. 09:58:20

Danas se obeležava Svetski dan zdravlja, ove godine posvećen je šećernoj bolesti, pod sloganom „Pobedi dijabetes“. Brojne zdravstveno-promotivne i preventivne akcije biće odražane u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda.

dijabetes13102015.jpg

Kako bi svoje sugrađane podstakao da čuvaju svoje zdravlje, Grad Beograd podržao je aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja, koje pored Gradskog zavoda za javno zdravlje, organizuju i Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Crveni krst Novog Beograda, Dom zdravlja „Novi Beograd“, Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija) i Nacionalna asocijacija studenata farmacije.

Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović je tim povodom izjavila da će građani sutra na prostoru ispred upravne zgrade opštine Novi Beograd moći da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja „Novi Beograd“, dobiju stručne savete i odgovarajući promotivni materijal.

„Na štandovima učesnika posetioci će, pored dobijanja saveta i zdravstveno-edukativnog i promotivnog materijala, moći i da izmere vrednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Studenti medicine okupljeni na projektu „Pronađi meru“ posetiocima će proveravati indeks telesne mase i davaće savete o važnosti balansirane ishrane i fizičke aktivnosti“, rekla je Vujovićeva, preneo je Beoinfo.

U Srbiji oko 470.000 osoba živi sa dijabetesom, a ako se tome doda još 40 odsto obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000. Veliki broj osoba sa dijabetesom ne zna da ima ovu bolest, a otkriva je slučajno kada već postoje komplikacije, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, oka ili nervnog sistema. Prema dostupnim podacima o prijavi bolesti koje su od većeg javno-zdravstvenog značaja, u Beogradu je oko 100.000 osoba obolelo od ove bolesti.

U obeležavanje Svetskog dana zdravlja uključili su se i Gradski zavod za kožne i venerične bolesti i Dom zdravlja „Savski venac“ svojim programima, pa pozivamo sve zainteresovane sugrađane da iskoriste mogućnost i urade besplatan pregled mladeža – dermoskopiju u ovim ustanovama danas od 14 do 20 časova, navela je Vujović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana