Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina Tanjug,Studio B

BeogradBeograd Pocetna 14. 02. 2018. 18:21:34

Manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina“ otvorena je danas u Beogradu na dan Svetog Trifuna – zaštitnika vinogradarstva, a posetioci će u Kući kralja Petra Prvog moći da degustiraju vina, kao i da vide izložbe vina, slika, a biće i promocija knjiga i aukcije starih knjiga i vina.

Savski

Otvarajući manifestaciju, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović rekla je da i u toj opštini postoje vinarije za koje mnogi građani nisu ni znali i da je za tu manifestaciju vladalo veliko interesovanje i da će se truditi da „Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina“ bude stalno u okviru ponude turističke organizacije Savskog venca.

„Građani Savskog venca i Beograda moći će danas i sutra da uživaju ovde. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, s obzirom na to da imamo goste vinare iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH i Češke“, rekla je Vujović.

Predsednik Udruženja „Vinski putevi Srbije“ Zoran Rapajić kaže da su Beograd i Beč jedina dva glavna grada sveta koji imaju vinograde na svojoj teritoriji, da Beč to, „naravno obilato koristi“, a da „smo mi krenuli sada“.

To je novi turistički proizvod, ističe Rapajić, koji kaže da je obeležavanje Svetog Trifuna, kao zaštitnika vinogradarstva, uvod u to da je Grad Beograd podržao osnivanje Vinskog puta i „da konačno Beograd dobije svoj vinski put“.

Vinski put, podseća Rapajić, znači da sve vinarije, restorani, smeštajni kapaciteti, svi koji učestvuju u njemu imaju korist – čuje se za njih, stranci koji dolaze u Beograd znaju i da na teritoriji ovog grada postoje i takvi potencijali.

„Potencijal vinskih puteva u Srbiji jeste veliki, mi smo 2012. formirali devet vinskih puteva, tada smo imali 120 vinarija, a prošle godine imali smo 420 vinarija, što pokazuje koliki je uopšte potencijal vinogradarstva. Kada ljudi počnu da se vraćaju na zemlju, počnu da prodaju proizvod na svom imanju, kada okupe oko sebe i one koji proizvode sir, suhomesnate proizvode, kada se upotpuni ponuda, onda je to ono što treba nama u državi. U ovome možemo da budemo prvi u svetu“, smatra Rapajić.

„Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina“ održava se danas i sutra u Kući Kralja Petra Prvog, moguće je videti izložbu vina iz Srbije „Vinski i drugi putevi“, kao i izložbu slika Milutina Dedića „Istina je u nama“ – postavka posvećena knjigama i vinu, te promociju knjige „Orfelin – Iskusni podrumar sa tumačenjem Jovana Tucakova“, a sutra će biti aukcija starih knjiga i vina, predstavljanja knjiga i degustacija vina. Manifestaciju organizuje opština Savski venac i Udruženje „Vinski putevi Srbije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana