Sveti Sinod Grčke crkve protiv upotrebe imena Makedonije Tanjug

RegionRegion Pocetna 11. 01. 2018. 09:44:12

Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve saopštio je da neće prihvatiti upotrebu imena „Makedonija“ kao deo rešenja oko pitanja naziva te bivše jugoslovenska republike, prenosi grčka agencija ANA.

makedonija72021072014.jpg

Prethodno je episkop Jeronimos rekao da Crkva ne može da ostane „ravnodušna“ prema ovom, kako smatraju, značajnom nacionalnom pitanju.

Od crkvenih velikodostojanika se, kako piše grčki „Katimerini“, očekivalo da potvrde raniji stav Crkve koja se generalno protivi upotrebi naziva Makedonija u imenu te bivse jugoslovenske republike.

Inače, Sinod Grčke pravoslavne crkve okuplja 12 mitropolita i episkopa.

Portparol grčke vlade negirao je ranije medijske spekulacije da je prihvaćen predlog da se Makedonija preimenuje u „Republika Nova Makedonija“, javili su grčki mediji.

On je rekao da su to spekulacije, ali da će pregovoriti nastavljeni kako bi se u narednih nekoliko meseci došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Grčki i mediji u regionu preneli su ranije, pozivajući se na jedan albanski portal da su se Atina i Skoplje dogovorili da puni naziv Makedonije bude „Republika Nova Makedonija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana