Počeli Dani Beograda Studio B, Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 16. 04. 2018. 07:22:33

Na svečanoj sednici Skupštine grada saopštene su odluke o dodeli Nagrade grada Beograda najistaknutijim pojedincima u 2017. godini. Direktorka i glavna i odgovorna urednica RTV Studio B Ivana Vučićević, kao predstavnica komisije za dodelu nagrade u oblasti novinarstva, obrazložila je dodelu nagrade novinarki RTS-a Ani Stamenković i lista Politika Danijeli Davidov Kesar.

skupstinagrada

foto Beoinfo

Manifestacija „Dani Beograda” kojom se obeležavaju najvažniji istorijski datumi našeg grada počela je danas i trajaće do 19. aprila.

Svečanoj sednici prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, odbornici Skupštine grada i mnogi drugi.

I ove godine, nagrade iz 19 oblasti biće uručene u okviru manifestacije „Dani Beograda“, koja je počela danas.

Dobitnik nagrade za književno i prevodno stvaralastvo je Alek Vukadinović za zbirku „Pesnički atelje II“, dok je ove godine u pozorišnom stvaralastvu najistaknutiji bio dramski umetnik Slobodan Stefanović, koji je debitovao u ulozi Fantoma u predstavi „Fantom iz opere“ – jednog od najčuvenijih mjuzikla u svetu..

Za film i radio-televizisko stvaralaštvo nagrada će biti uručena Draganu Bjelogrliću, za celokupni umetnički doprinos koji je ostvario u seriji „Senke nad balkanom“.

Bjelogrlić je nagrađen i za režiju, ali i ulogu Andre Tanasijevića Taneta u pomenutoj seriji.

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milan Blanuša, za samostalnu izložbu povodom 50 godina rada, koju je odrzao u Galeriji 212.

U muzičkom stvaralaštvu najistaknutiji u prošloj godini je dirigent Ðorđe Pavlović, koji je nagrađen za uspešnu adaptaciju i oblikovanje orkestarske partiture i premijerno izvođenje predstave „Evgenije Onjegin“.

U oblasti društvenih i humanističkih nauke nagrađen je profesor dr Zoran Jovanović, za delo „Istorija beogradskih svetinja – hrišćanstvo, judaizam, islam“.

Što se tiče oblasti prirodnih i tehničkih nauka, nagrada ove godine nije dodeljena, a predsednik komisije iz ove oblasti kaže da nijedan kandidat nije dovoljno dobrineo ovoj oblasti kako bi bio nagrađen takvim priznanjem.

Miloš Stanković dobitnik je nagrade Beograda za nauku i pronalazaštvo, a istakao se pronalaskom Uređaja za uništavanje korova.

Za doprinos u polju medicine, a konkretno za uzetno delo u razvoju medicine u 2017. godini nagrađeni su doktori: Vojko Ðukić, Jovica Milovanović, Miljan Folić, Bojan Pavlović, Ana Jotić, Aleksandar Trivić, Nataša Jovanović Korda, Miroslav Kreačić, Milan Vukašinović, Sanja Krejović Trivić i Aleksandar Milovanović.

Za rad od izuzetne vrednosti pojedinaca u razvoju i unapređenju medicine ove godine nije dodeljena nagrada, a jedini razlog je što nije bilo prijavljenih.

U oblasti arhitekture i urbanizma nagrađen je arhitekta Dejan Todorović, za kvalitet u adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji objekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Komisija za poljoprivredu nagradila je porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice, koje je prepoznato kao najbolje na teritoriji grada.

Nagrade za novinarstvo biće uručene novinarkama Ani Stamenković iz Informativnog programa RTS-a i novinarki Politike Danijeli Davidov Kesar, za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštanju organa.

Oblasti obrazovanja najviše je doprinela Vesna Nedeljković, pa je ona ovogodišnja dobitnica nagrade iz te oblasti.

Poznatom košarkašu Bogdanu Bogdanoviću biće dodeljeno ovogodišnje priznanje, kao najboljem u oblasti sporta, a naročito za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2017. godine.

Nagrada za herojsko delo otišla je u ruke predsednika organizacije „Srbi za srbe“ Igora Rašule, čija organizacija pomaže srpskim građanima i enklavama na Kosovu i Metohiji.

Za dugogodišnji rad i doprinos gradu Beogradu nagrađen je Ðorđe Trifunović.

Profesor Trifunović kao prvo ime srpske germanistike, nagrađen je za naučni i istraživački rad u području srpske srednjovekovne književnosti i kulture, prosvetni rad u području javne svesti…

Komisija za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke jednoglasnom odlukom nagradila je doktorku Ninu Simonović, a za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nagrađeni su: Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović za vajarsko stvaralaštvo.

U oblasti zaštite životne sredine nagrađena je direktorka Centra za unapređenje životne sredine Ivana Jovčić, za uspešno realizovan „Green fest“ – jedan od najznačajnijih obrazovnih festivala iz te oblasti.

Dobitnici nagrade „Svetislav Stojanović“ su vatrogasac Vladimir Obradović, za iskazanu stručnost i požrtvovanost na intervenciji spasavanja ugroženog lica iz benzinom zatrovane komore u autocisterni u Batajnici.

Kao najbolja vatrogasna jedinica nagrađen je Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac.

Specijalno priznanje u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Saša Kaprić, za režiju predstave „Mali kaplar“.

Nagrade će laureatima biti uručene u sredu 18. aprila.

 

Venac na spomen – obeležju na Kalemegdanu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad, čime su danas otpočeli „Dani Beograda”.venac.jpg-nikodijevic

Svečanu povorku do spomen-obeležja predvodio je orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova.danibeograda.jpg-povorka-bi

– Manifestaciju „Dani Beograda” obeležavamo nizom manifestacija. U Beogradu živi i radi više od dva miliona ljudi. Dobitnici Nagrade grada Beograda su najbolji među najboljima, a njihova imena biće saopštena na svečanoj sednici Skupštine grada. Nagrada se dodeljuje iz 25 oblasti i svakako nije bilo lako izabrati najbolje – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je manifestacija „Dani Beograda” već postala tradicionalna i da je građani kao takvu prepoznaju.

– Obeležavamo datume koji su menjali istoriju i Beograda i Srbije, od 878. godine kada se prvi put spominje pisano ime Beograda do 1867. godine kada je posle viševekovne okupacije Beograd ponovo vraćen pod srpsku vlast. Ovo su datumi na koje Beograđani treba da budu ponosni, jer naš grad ima burnu istoriju i veliki broj istorijskih događaja koje treba da pamtimo i obeležavamo. Zadatak svih nas je da, dostojni svojih predaka, stvaramo jednu bolju budućnost. Želimo da ovaj grad bude prava evropska metropola, grad u kome će se živeti i raditi i koji će voleti podjednako i Beograđani i oni koji svrate u njega – rekao je Nikodijević i pozvao sugrađane da se zajedno podsetimo tradicije i istorije našeg grada.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da bi trebalo da prisustvujemo ovom važnom događaju, kao i da ga Beograd obeležava već 16 godina.

– Veoma smo ponosni što na ovom mestu možemo da prikažemo kako je sve to izgledalo, a Beograđani će imati priliku da se za ova četiri dana upoznaju sa mnogim istorijskim događajima, učestvuju u mnogobrojnim programima i turama po Beogradskoj tvrđavi, kao i da posete kulturne ustanove koje će ovom prilikom otvoriti svoja vrata – rekao je Mladenović.

Nakon polaganja venaca glumci su izveli scensku rekonstrukciju primopredaje ključeva grada.danibeograda-kljucevi.jpg-bi

Svečanost je završena počasnom paljbom, kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa.

Sutra počinju stručni obilasci Kalemegdanske tvrđave. Program je podeljen na turski, austrijski i srpski period.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana