Svečana akademija povodom Dana studenata Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 23. 04. 2019. 19:58:13

Svečanom akademijom obeležen Dan studenata Prištinskog univerziteta, uz poruku da će srpski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nastaviti da bude glavni stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da će nastaviti da funkcioniše u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije.

kosovska-mitrovica-printscreen-tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je, pozdravljajući studente i profesore okupljene u amfiteatru Tehničkog fakulteta, istakao da oni od Kosovske Mitrovice čine svetski grad i da stavljaju našu južnu pokrajinu na akademsku mapu sveta.

Kozarev je pročitao i pismo direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u kojem je studentima zahvalio na tome što istrajavaju u zaštiti srpskih nacionalnih interesa na KiM, mirno, nenasilno i dostojanstveno dižući glas protiv necivilizacijskih mera i pritisaka Prištine i pokušaja ugnjetavanja i gušenja prava Srba u pokrajini.

„U ovom trenutku, kada privremene institucije samouprave u Prištini žele da ugase u pokrajini sve što ima srpski predznak, važno je da podsetimo da je Prištinski univerzitet svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova na KiM, na kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku. Zato se Srbija i srpski narod u pokrajini nikada neće odreći svog Univerziteta i prava na školovanje na srpskom jeziku u okviru našeg obrazovnog sistema“, navedeno je u pismu.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić poručio je da studenti svakodnevno svoj praznik obeležavaju akademskim radom i borbom za opstanak na KiM.

„Na vrata ovog univerziteta ušli ste kao brucoši, a na ta ista vrata izlazite kao akademski građani, koji će sutra pisati istoriju ovog društva i naše zemlje, bogatiji ne samo znanjem već i životnim iskustvom koje se samo na ovom prostoru može steći“, rekao je Savić.

Student prorektor Nemanja Biševac istakao je da su studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici proteklih meseci bili u samom središtu borbe srpskog naroda protiv anticivilizacijskih taksi Prištine i drugih pretnji opstanku Srba na KiM.

„Naši studenti su u proteklih šest meseci više vremena proveli na protestima i performansima nego u klupama i amfiteatrima i nije nam žao zbog toga. Uvek bismo i uvek ćemo se odazvati kada nas naša majka Srbija pozove u pomoć“, rekao je Biševac.

Današnjom svečanom akademijom završena je Nedelja studenata Prištinskog univerziteta, tokom koje su organizovana brojna sportska takmičenja, humanitarne akcije i kulturni događaji.

Na svečanosti su uručene i specijalne zahvalnice najboljim studentima deset fakulteta koji funkcionišu u okviru Prištinskog univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana