Sve spremno za početak grejne sezone 15. oktobra Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 20. 09. 2017. 12:45:12

Sve je spremno za početak grejne sezone 15. oktobra, a Beogradske elektrane su na tome vredno radile od početka maja, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom obilaska toplovoda na Banovom brdu.

grejanje-mali

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišli su danas radove na sistemskoj zameni toplovodne mreže na Banovom brdu, koje izvode JKP „Beogradske elektrane”. Radovi se obavljaju u ulicama Bogoljuba Čukića i Nikolaja Gogolja na grejnom području toplane „Banovo brdo”, a kako je precizirao gradonačelnik, najviše prijava kvarova upravo i ima u ovom delu Beograda, zbog čega je on i prioritetan. – Ekipe „Beogradskih elektrana” od maja su angažovane na sređivanju čitavog sistema kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone, 15. oktobra. Tako će samo na Banovom brdu biti zamenjeno osamnaest kilometara toplovodnih cevi. Ove godine „Beogradske elektrane” su imale 111 gradilišta, a do početka grejne sezone biće ih još trideset, uključujući i ovo na Banovom brdu, gde je prosečna starost cevi od 35 do 40 godina – rekao je Mali.

U Beogradu ima hiljadu i po kilometara toplovodnih cevi i oko devet hiljada podstanica, što pokazuje koliko je sistem ogroman, naveo je Mali.– Iz godine u godinu se sve više ulaže kako bi se povećala efikasnost, smanjio broj kvarova i sistem bio stabilniji. Za rehabilitaciju sistema ove godine izdvojeno je oko tri milijarde dinara – istakao je Mali.Nema dugova prema Srbijagasu, obezbeđeno je dovoljno energenata, a ove godine neće se povećavati ni cena grejanja, te građani Beograda mogu da budu spokojni, zaključio je gradonačelnik. On je na kraju zahvalio i rukovodstvu i zaposlenima u ovom preduzeću na marljivom i odgovornom radu.

Nikola Nikodijević je podsetio da je postojao dug grada prema „Beogradskim elektranama” za neisplaćene subvencije, a samim tim i dug preduzeća prema Srbijagasu. – Taj dug je iznosio više od četiri milijarde dinara. Grad je uspeo da se finansijski stabilizuje i danas s ponosom možemo da kažemo da su „Elektrane” stabilno preduzeće. Dug prethodne vlasti je vraćen, te ni preduzeće više ne duguje za energente. U takvoj situaciji novac može sistemski da se ulaže u obnovu mreže – rekao je Nikodijević. Predsednik Skupštine grada istakao je i da je napravljena strategija razvoja i obnove toplovodne mreže, te da će do 2021. godine preduzeće iz sopstvenih sredstava investirati 9,1 milijardu u obnovu bezmalo 20 odsto toplovodnih cevi. – To znači da će Beograđani u narednih pet godina imati kvalitetnije i stabilnije snabdevanje toplotnom energijom. Sve što radimo prilagođeno je ekološkim standardima, koji važe u čitavoj Evropi, tako da u tom segmentu ne zaostajemo za razvijenijim gradovima – naveo je Nikodijević i precizirao da je ove godine ugašeno šest individualnih kotlarnica na mazut, a u planu je da se do 2021.  ugase skoro sve preostale.

Direktor preduzeća Goran Aleksić rekao je da sve što se sada uradi umnogome olakšava rad kada grejna sezona počne. On je obećao da će se raditi bolje, efikasnije i sigurnije nego prethodnih godina, a priča oko dugova za gas deo je „istorije” za koju se nada da se nikad više neće ponoviti.

Radovi u delu Banovog brda samo su deo rehabilitacije i remonta toplovodne mreže stare više od 35 godina, nakon čega će potrošačima biti omogućeno stabilnije i kvalitetnije grejanje u narednim godinama.

One Response to “Sve spremno za početak grejne sezone 15. oktobra”

  1. Ing Zoran Vukov kaže:

    Svake godine dešavaju se prekidi u grejanju zbog havarija na toplovodu, i ti troškovi popravki i zamena cevi ugrađuju se u cenu daljinskog grejanja koje je sada i najskuplji način zagrevanja. Umesto da se razvodi gas (koji koristi i toplanakao ekološki najprihvatljiviji jer sagorevanjem daje manje ugljen dioksida od sagorevanjem ostalih energenata) uporno se strateški širi toplovodna mreža čije je izdržavanje i postavljanje najskuplje. Postavljanjem gasne mreše trajno su utrošena daleko manja sredstva bar četiri puta je jeftinija od toplovodne a nema potrebe za održavanjem. Utrošena sredstva za zamenu starih cevovoda toplovoda od tri milijarde su praktično bačena sredstva kao i planiran utrošak od 9,1 milijarde za obnovu 20% toplovoda u Beogradu. Sve ove troškove plaćaju korisnici daljinskog grejanja i tako je stvoren i monopol ne dozvoljavajući korisnicima da se isključe sa sistema daljinskog grejanja, jer pored stvarnih troškova za grejanje u cenu grejanja uključen je i REKET od 389,87 din/m2 stana god, što je PARAFISKALNI NAMET koji je ustvari drugi POREZ NA IMOVINU STANA (koji se ovako krije).
    Izjave da grejanje neće poskupiti zvuči mnogo lepše nego kada se kaže da grejanje neće pojeftiniti jer se UREDBA VLADE neće primeniti mada su troškovi za gas u zadnjih 2 grejne sezone a i naredne smanjeni više od 10puta od zacrtanih 5%. Otuda su korisnici platili i dugovanja grada i Toplane jer su se ta dugovanja prenela na korisnike ne smanjivanjem cene grejanja po UREDBI koju niko i ne kontroliše. Ako pogledamo kretanje cene gasa pre ukrajinske krize kada je 01,02 2007 cena kwh za grejanje bila 1,52 din/kwh a sada je 7,57 din/kwh jasno je da je cena kwh uvećana čak 4,98 puta. Ako ukucate European Union Natural Gas Import Price, može se viseti cena gasa tada i sada i množenjem sa kursom USD $ dobiti cenu u din za 1.000.000 BTU a množenjem sa 36 dobija se cena u din za 1.000 m3 gasa. Tako 01.02,2007 god cena je iznosila 18,622 din/m3 a sada je 18,93 din/m3 takoreći ista, a da je cena kwh skoro 5 puta viša. Očigledno je da su se u cenu za dalinsko grejanje svi dobro ugradili i zato se grčevito brani i sprečava isključenje korisnika, što se može videti u borbi Nišlija kojima se ovo na razne izmišljene razloge osporava.
    Vlast očigledno nema namere da naplatu grejanja uvede u zakonske okvire već se građani godinama obmanjuju i dovode u zabludu kako bi se na nezakonit način punio buđet lokalnih samouprava i izdržavale partije koje ne zastupaju interes građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana