Sve manje Srba obilazi grobove, odnose ostatke pokojnika Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 10. 02. 2018. 17:50:12

Povodom Zadušnica, pravoslavno groblje u Prištini obišli su raseljeni Srbi iz okolnih sela, da bi po tradiciji zapalili sveće i odali pomen svojim najmilijima, prenosi RTK na srpskom jeziku.

crkva

 

Ove godine nije bilo organizovanog prevoza za raseljene Srbe koji žive u Beogradu, Nišu i ostalim gradovima uglavnom u centralnoj Srbiji, a gradsko groblje je, kao i prethodnih godina, delimično očišćeno.

Kako navodi RTK, sa groblja u Prištini raseljeni Srbi su nekoliko godina unazad počeli da odnose posmrtne ostatke svojih pokojnika, iz godine u godinu sve je manje Srba koji obilaze grobove svojih najmilijih, a nove humke na groblju u Prištini su prava retkost.

„Svaki put dolazim za Zadušnice, mada i mimo toga dolazim ovde sama. Danas je baš razočaravajuća slika, nema ljudi. Bilo nas je više koji smo dolazili, nema ni organizovanog prevoza iz Srbije, došli su samo ljudi iz okolnih sela. Šta da radimo, jedan da dođe opet znači“, rekla je Olivera Ilić, rođena Prištevka koja trenutno živi u Gračanici.

Pomen upokojenima služio je prištinski paroh Saša Mitrović.

RTK na srpkom jeziku navodi i da su Srbi iz Severne Mitrovice posetili pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Oni su stigli organizovano, autobusima kako bi odali počast svojim preminulima.

Raseljeni Srbi iz Ðakovice odustali su od obilaska grobalja na Zadušnice, navodeći kao razlog lošu bezbednosnu situaciju i moguće napade i provokacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 1°C

Delimično oblačno

Nedelja
Moguća kiša

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana