Sve inspekcije na platformi e-inspektor sledeće godine Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 22. 03. 2018. 12:48:05

Digitalizacija je prioritet Vlade Srbije kao prvorazredni društveni proces, a ne samo kao tehničko-tehnološki razvoj, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na konferenciji „Beyond 4.0“ koja je danas održana u Beogradu.

internet29102014.jpg

Ružić je na petom regionalnom skupu posvećenom digitalnoj transformaciji društva i izazovima četvrte industrijske revolucije naglasio da je reforma javne uprave, jedan od tri kriterijuma evropskog puta Srbije.

Ministar je naglasio i da je zakonodavan okvir temelj sprovođenja digitalizacije na pravi način.

„Zakon o upravnom postupku stvorio je osnove da službenici komuniciraju, a da mnoge usluge stavimo u elektronski oblik. Sa tog aspekta je učinjen veliki iskorak“, rekao je Ružić.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima u procesu digitalizacije u Srbiji ministar je naveo da se u 54 porodilišta u Srbiji koristi projekat e-beba, kao i da se sprovodi pilot projekat e-inspektor.

Taj projekat će, najavio je Ružić, sledeće godine prerasti u platformu koja će obuhvatiti sve inspekcijske službe u Srbiji što, kaže, olakšati poslovanje mnogim firmama.

„Neće biti neselektivnog obilaska privrednih kompanija jer neko možda ima kapric prema pojedinoj firmi već ćemo imati razmenu podataka i istoriju poslovanja o svakom preduzeću“, nažnačio je Ružić.

Naveo je i da Koordinaciona komisija resornog ministarstva pravi analizu stanja na terenu kako bi u sledećoj godini obezbedila tehničko-tehnološka opismenjenost i opremljenost svih inspektora u Srbiji.

Dodao je da je formirana i Nacionalna akademija za stručno usavršavanje koja će doprineti, kaže, da zakoni budu primenjivani na isti način u svakom mestu u Srbiji.

Konferenciju „Beyond 4.0“ organizovao je Jadranski savet u okviru projekta „Digitalizacija Jadranskog regiona“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana