„Sumrak andjela“ u Grafičkom kolektivu Studio B

KulturaKultura Pocetna 19. 03. 2017. 16:35:03

Do kraja marta u Grafičkom kolektivu otvorena je izložba grafika kanadskog umetnika Gi Lanževena. Izložba je organizovana u okviru Dana Frankofonije, a u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu.

izlozba72017072014.jpg

Ciklus „Sumrak anđela“ inspirisan je motivima bliskim mitološkoj i religioznoj ikonografiji. Tu su asocijacije na mit o Ikaru i Dedalu, kao i varijacije predstava o Palim anđelima prisutnim u zapadnoj umetnosti od renesanse do danas. Tonski ujednačeni, ritmično se smenjuju obrisi, senke, otisci i tragovi prisustva/odustva anđela.

Predstavljeni u stanju pada, metamorfoze iz jednog u drugi oblik postojanja, ostaju bez krila, bliži su ljudima i njihovoj putenosti, a naziv jednog od radova „Persefona u paklu“ je indikativan.

Za Gi Lanževena je tipičan rad u tehnici mecotinte, a ova crna gravura omogućava  koncentrat crno-belih odnosa u grafičkoj kompoziciji. Poznat po radu u mecotinti, autor drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama Evrope i Amerike.

Prema rečima Ričarda Nojsa „padanje anđela“ je vizuelna metafora za vreme u kome živimo, za oprečnosti u ljudskoj prirodi i iskustvu, za večitu borbu svetla i tame, vere i sumnje, pamćenja i zaboravljanja.

„Neumitno će se srušiti, udariti u zemlju, povrediti se. Ipak, zbog toga neće umreti, bilo bi to suviše lako, preživeće. Svetlost, njihova svetlost se gasi. Senka je njihova nova i stalna pratilja. Oni se sa njom prepliću, mešaju i u njoj gube kao u loše skrojenom odelu. Možemo se sažaliti nad sudbinom anđela,dok postaju ljudi“.

(iz umetničkog  iskaza Gia Lanževena)

Gi Lanževen rodjen je 1954 u Kvebeku,studirao je na univerzitetu u gradu Troa-Rivije.

Do sada je realizovao oko šezdeset samostalnih izložbi. Izlagao je  na velikom broju grupnih izložbi i bio selektor na oko dvesta međunarodnih izložbi i bijenala. Učestovao je u više internacionalnih umetničkih radionica (Francuska, Belgija, Kina, Japan, SAD).

Dobitnik je brojnih nagrada i jedan od osnivača ateljea „Presse Papier“ i međunarodnog Bijenala savremene grafike u Troa-Rivijeu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana