Sudsko već o daljem pritvoru Ivanoviću u sredu Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 02. 2017. 11:25:21

Sednica sudskog veća na kojoj će se odlučivati o daljem pritvoru lidera Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću biće održna u sredu u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, javio je danas mitrovački Radio Kontark plus.

oliverivanovic29012016

Apelacioni sud u Prištini odlučio je juče da suđenje Oliveru Ivanoviću bude vraćeno na početak.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je Tanjugu da je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

„Apelacioni sud je ukinuo presudu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Sada samo u fazi kao i pre tri godine, kada će biti zakazano novo ročište teško je reći jer ovaj postupak inače traje predugo,“ rekao je Vlajić.

Vlajić je dodao da je odbrana zadovoljna jednim delom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri njene argumente ali nije zadovoljni što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti i oslobodio Ivanovića jer su i oni svedoci da dokaza nema.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da je oslobađajući deo presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. godinu potvrđena, tako da su i Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni optužbi za događaje iz 2000. godine.

„Sud je odlučio da za sada Oliver Ivanović ostane u pritvoru ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši o pitanju pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine jer smatramo da nema razloga za dalje trajanje sudskog pritvora,“- rekao je Pantović.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

On je bio optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je sada potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih – penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se i dalje nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Sreda
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana