Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno na početak Tanjug, RTS

HronikaHronika Pocetna 16. 02. 2017. 17:01:42

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću vraćeno je na početak, odlučio je Apelacioni sud u Prištini.
Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

oliverivanovictanjug14082014

Apelacioni sud u Prištini je, istovremeno, potvrdio oslobađajuću presudu Ivanoviću za ubistvo Albanaca u severnom delu Mitrovice u februaru 2000. godine.

Odluku o tome da li će Ivanović ostatiti i dalje u pritvoru ili će biti pušten na slobodu, doneće Osnovni sud u Mitrovici.

Vlajić je Tanjugu rekao da je odbrana zadovoljna jednim delom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri njene argumente ali nije zadovoljni što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti i oslobodio Ivanovića jer su i oni svedoci da dokaza nema.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da je oslobađajući deo presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. godinu potvrđen, tako da su i Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni optužbi za događaje iz 2000. godine.

„Sud je odlučio da za sada Oliver Ivanović ostane u pritvoru ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši o pitanju pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine jer smatramo da nema razloga za dalje trajanje sudskog pritvora“, rekao je Pantović.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

On je bio optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je sada potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih – penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se i dalje nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

 

Đurić: Potvrda da je Ivanović osuđen mimo prava

Sudsko apelaciono veće u Prištini potvrdilo je ono na šta je ovdašnja stručna i politička javnost kontinuirano ukazivala – da je Oliver Ivanović osuđen mimo prava i pravde i bez ikakvih dokaza koji bi dali opravdanje za prvostepenu osuđujuću presudu, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ivanović, međutim, još nije slobodan čovek, i njegova borba za pravdu će nažalost morati da bude nastavljena, dodao je Đurić.

„Izražavam žaljenje zbog činjenice da se apelaciono veće nije potpuno ogradilo od ovog političkog procesa, jer umesto da oslobodi Ivanovića ono je produžilo njegovu agoniju i status poslednjeg evropskog političkog zatvorenika“, naveo je Đurić.

Očekuje da Ivanoviću bude omogućeno da u ponovljenom suđenju učestvuje braneći se sa slobode, jer kao što osnova za njegovo držanje u pritvoru nije bilo u prošlosti, tako ga nema ni danas.

Oliver Ivanović i njegova porodica će nastaviti da dobijaju svu potrebnu pomoć i podršku države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, istakao je Đurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 22°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana