Stoltenberg:S Putinom sarađujemo,bez komentara na kandidatu Tanjug

SvetSvet Pocetna 06. 12. 2017. 17:42:18

Nestabilnost izvan naših granica predstavlja za nas pretnju, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle ministarskog sastanka Alijanse.

stoltenberg-nato

On je na pres konferenciji rekao da nema komentar na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da se ponovo kandiduje, a ukazao je da je sa Putinom sarađivao kao premijer Norveške i sada, u kapacitetu generalnog sekretara NATO, ali se ne meša u unutrašnja pitanja Rusije.

“Snažna poruka sa ovog sastanka je da su jačanje odbrane, odvraćanje i dijalog pravi pristup prema Rusiji i da to daje efekte. Nastavićemo dijalog sa Rusijom ali nećemo se mešati u unutrašnja pitanja ”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara inostranih poslova NATO.

Podsetio je da je Putina upoznao 2001. kada je prvi put izabran za predsednika i da je sa njim sarađivao kao premijer Norveške, kao i sada ali u drugom kapacitetu .

On je novinarima rekao da su danas ministri diskutovali i o jačoj ulozi NATO u osiguravanju bezbednosti i borbi protiv terorizma.

“Nestabilnost izvan naših granica predstavlja za nas pretnju”, rekao je on.

Takođe, podsetio je da NATO ima veliko iskustvo u obuci lokalnih snaga i jačanju lokalnih institucija od Avganistana do Balkana.

“To su sredstva koja našim partnerima omogućavaju da se bolje brane i bore protiv međunarodnog terorizma”, rekao je šef NATO.

Podsetio je da je ove godine počela obuka snaga u Iraku i to u oblastima kao što su delovanje protiv improvizovanih eksplozivnih sredstava, vojna medicina, reforma iračkih snaga bezbednosti.

“Posebno pozdravljam doprinos naših partnera, kao što su Srbija i Jordan, u tim naporioma”, rekao je on.

Takođe , ministri su diskutovali o ulozi NATO u okviru globalne koalicije koja se bori prpotiv ISIS-a , a u susret predstojećem samitu, u julu naredne godine, o načinima kako unaprediti saradnju sa partnerima i na jugu i na istoku.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, Stoltenberg je naglasio da nema rešenja preko noći.

“Napravili smo napredak i odlučni smo da učinimo još više”, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana