Stoltenberg: Srbija suverena, poštujemo što ne želi u NATO Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 04. 12. 2017. 14:24:40

Srbija je nezavisna, suverena zemlja, poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO i to nam nije prepreka za jačanje saradnje, poručio u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

stoltenberg-nato

„Ne razgovaramo o članstvu Srbije u NATO. Srbija je jasno stavila do znanja da to ne želi i NATO to poštuje“, rekao je prvi čovek NATO novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

Pres konferenciji Stolrtenberga prisustvovala je i grupa novinara iz srpskih medija. Stoltenberg se i na pitanje srpskih novinara u vezi sa ruskim humanitarnim centrom takođe pozvao na činjenicu da je Srbija suverena zemlja. „Srbija ima vojne vežbe sa Rusijom, ali i sa nama. Poštujemo njene suverene odluke“, zaključio je šef NATO. Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i da teži članstvu u EU, a NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu. „Srbija ne želi u NATO. Ali, za nas je potpuno normalno da imamo dobru saradnju i sa nekom zemljom iako ona ne želi u NATO“, rekao je on i podsetio na saradnju Alijanse sa Finskom, Švedskom ili Austrijom.

On je podsetio da se više puta sastao sa Aleksandrom Vučićem, i u vreme kada je on bio premijer i sada, kada je na funkciji predsednika države. „Nastavićemo da jačamo saradnju“, rekao je Stoltenberg.

On se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomatija država članica, na kojem će, kako je najavio, u fokusu biti jačanje saradnje NATO i EU, situacija oko Severne Koreje, te borba protiv terorizma.

Arhivska fotografija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 7°C

Slaba kiša

Četvrtak
Kiša

Max: 6°C
Min: 0°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana