Stoltenberg: Nećemo novi Hladni rat, Johanis:Jačajte istok Tanjug

SvetSvet Pocetna 09. 10. 2017. 11:11:17

NATO danas pokreće raspoređivanje novih multinacionalnih snaga u Rumuniji, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio na zatvaranju četvorodnevnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu da taj vojni savez smatra Rusiju „susedom“ i „ne želi novi Hladni rat“.

nato72004092014.jpg

Rojters navodi da će, radi kontrole sve većeg ruskog prisustva u Crnom moru, u inicijalnoj fazi mali broj trupa iz deset zemalja članica NATO, uključujući Italiju i Kanadu i domaćina Rumuniju, pridružiti snagama SAD koje imaju 900 pripadnika širom Rumunije, a potom treba da usledi raspoređivanje kopnenih, vazdušnih i pomorskih trupa.

„Mi smo zabrinuti… nedostatkom transparentnosti (Rusije) kada su u pitanju vojne vežbe. Rusija je naš sused… ne želimo da izolujemo Rusiju, ne želimo novi Hladni rat“, rekao je Stoltenberg u rumunskoj prestonici, prenosi AP.

On je dodao da je 29-člana Alijansa pojačala patrole u Crnom moru kao „odgovor na ruske agresivne akcije u Ukrajini“.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom NATO da Istočno krilo Alijanse mora da bude ojačano.

`Prisustvo na Istočnom krilu mora da bude ojačano, posebno na jugu, na Crnom moru, u svim dimenzijama“, poručio je Johanis.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana