Stižu ruske penzije, Duma ratifikovala sporazum Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 10. 07. 2018. 16:21:44

Ruska duma verifikovala je danas Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti koji je potpisan u Moskvi 19. decembra prošle godine, preneo je danas TASS.

Moskva, 8. maja 2018. - Panorama Moskve. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic doputovao je u Moskvu, gde ce kasnije popodne imati sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sutra prisustvovati vojnoj paradi povodom Dana pobede. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Sporazum o socijalnoj sigurnosti je važan za građane Srbije koji imaju ostvaren radni staž u Rusiji i građane Rusije koji dolaze na rad u Srbiju da mogu da ostvare pravo na penziju.

Na potpisivanju sporazuma delegacije dve zemlje rade još od 2010. godine, a Sporazumom se reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju.

Predviđeno je i pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Sporazum omogućava sabiranje radnog staža u obe države, to znači da osobama koje nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom nacionalnih propisa, da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih i u Srbiji i u Rusiji.

Ovaj sporazum primenjivaće se i na osigurane slučajeve nastale pre njegovog stupanja na snagu, što podrazumeva da će naši građani ostvariti pravo na penziju za godine rada još iz vremena SFRJ.

Još se ne zna tačan podatak koliko je građana Srbije radilo u Rusiji i koliko njih će po tom osnovu ostvariti pravo na penziju.

Odredbe Sporazuma odnose se samo na radnike kojima su uplaćivani doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana