Stefanović: „Zatamnejnje“ Haradinajeve poternice presedan Tanjug

HronikaHronika Pocetna 03. 12. 2017. 10:11:18

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je uklanjanje, tj. „zatamnjenje“ Interpolove poternice za kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, kao potpuni presedan, navodeći da se prvi put dešava nešto što je mimo prava.

stefanovic printskrin

„Svaka članica Interpola, na osnovu zahteva njenog suda, na osnovu odluke suda da se raspiše poternica, a to se ne radi zato što se tu sudu ili nekome u državi svidelo ili nije svidelo, već na osnovu ozbiljnih dokaza ili ozbiljnih sumnji da je ta osoba počinila teško krivično delo, kao što mi sumnjicimo Haradinaja da je počinio teško krivično delo ubistava, proterivanja, protiv srpskog stanovništva na Kosovu. Na osnovu toga srpski sud je raspisao poternicu i ta poternica mora da se nađe na sajtu Interpola“, rekao je Stefanović, gostujući na „Pinku“.

On ističe da Interpol ne može pravno da povuče poternicu, već samo srpski sud koji je poternicu prvobitno izdao.

Problem nastaje, kako kaže, što sklanjanjem ili „zatamnjivanjem“ poternice, nijedna država neće vršiti potraživanje, jer Haradinaja neće biti u Interpolovom sistemu.

„Ovde se ne radi o politici, ovde se radi o najtežim ratnim zločinima. Radi se o politici u smislu da je politika počela da se meša u policijske poslove u Lionu (gde je sedište Interpola)“, rekao je Stefanović.

On navodi da će Srbija uputiti sve dokaze, kao i proteste i žalbe, svim institucijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana