Stefanović: Ukinuta Uredba o pomoćnoj policiji Tanjug,RTS

PolitikaPolitika Pocetna 09. 01. 2017. 19:50:16

Uredba o pomoćnoj policiji stavljena je van snage na današnjoj sednici Vlade Srbije, potvrdio je Tanjugu potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

stefanovic-cestitka-tanjugvideo

Uredba o pomoćnoj policiji stavljena je van snage na današnjoj sednici Vlade Srbije, potvrdio je Tanjugu potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je ranije danas najavio da će vlada ukinuti Uredbu o pomoćnoj policiji i da ta policija neće biti formirana.

„Uredba evo već 12 godina postoji, a svi kažu da je štetna i mi ćemo kao vlada ukinuti tu uredbu i neće biti formiranja bilo kakve pomoćne policije“, rekao je Stefanović poručivši istovremeno mladim ljudima iz Kriminalističko-policijske akademije da, nažalost, zbog pritisaka koje vrše Saša Radulović, Dveri i DS, MUP neće biti u mogućnosti da ih zapošljava.

Upitan zašto podleže tom pritisku, ministar je rekao da je prejaka hajka koja se vodi protiv vlasti „ne samo od tog dela opozicije, već i nekih medija“.

„Predstavaljaju nas kao monstrume koji ne znam sta rade zbog toga što su oni i njihovi koalicioni partneri formirali to za šta nas otpužuju. Neće biti formirana pomoćna policija i kao što danas nema nijednog pomoćnog policajca, neće ga ni biti“, rekao je Stefanović.

On je ponovo podsetio da je 2005. donet Zakon kojim se predviđa pomoćna policija.

„Nijedna vlast, nijedna vlada ni premijer nisu ga ukinuli, povukli ili promenili. Oni su doneli Uredbu 2006. godine, a mi nismo angažovali nikada nijednog pomoćnog policajca“, rekao je Stefanović.

Ističe da je danas u MUP-u 4.000 pripadnika policije manje, nego 2014. godine, da se štedi, ali da je policija efikasnija.

„Da smo da smo hteli da stvaramo, kao što nam se spočitava, neku partijsku vojsku ne bismo imali 4.000 manje ljudi u policiji“, podvukao je Stefanović.

„Oni su donosili Uredbu o pomoćnoj policiji, oni je formirali, a sada nas optužuju za to. A mi nikada nišmo angažovali nijednog pomoćnog policajca“, kazao je on.

Pojedine opozicione stranke, uključujući DS, LSV, Pokret za preokret, DJB i Dveri navele su ranije da Uredbom o pomoćnoj policiji vlada nastoji da zamaskira svoju nesposobnost, podriva instituciju policije i pokušava da formira paralelnu stranačku policiju.

Janković:politizacija – Ljubičić:politikant

Zaštitnik građana Saša Janković danas je rekao da je način na koji je pokušano oživljavanje koncepta pomoćne policije „tipičan za politizovano i autoritarno shvatanje bezbednosti“, na šta je državni sekretar u MUP-u Jana Ljubičić rekla da on nije reagovao dok su na vlasti bili njegovi politički istomišljenici te da pokazuje da nije zaštitnik građana već „običan politikant“.

Janković je naveo da u nacionalnim strateškim bezbednosnim dokumentima nije opredeljeno zbog čega nam treba i redovna i komunalna i pomoćna policija i BIA, koja po zakonu može da preuzme policijske poslove, ali i privatne bezbednosne agencije sa brojnim ljudstvom i ovlašćenjima.

„Zakonom o policiji nije razrađen način njenog rada, a Uredbom koja je na brzinu doneta, pa se ukida preko noći ostavljena su nerazumna diskreciona ovlašćenja za zapošljavanje pomoćnih policajaca“ rekao je i dodao da iz više razloga i „politizovanja poslova bezbednosti od strane ministra i dve državne sekretarke u MUP-u, javnost nema poverenja i zbog toga je vest o pomoćnoj policiji docekana uz kritike i zebnju“.

Jankoviću je odgovorila Ljubičić koja je rekla da je „strašno kada se kandidat DS za predsednika države i dalje bavi poslom koji ne obavlja, a za šta ga građani mesečno plaćaju čak 360.000 dinara“.

Više je nego očigledno da je već dugo političar koji svesno zloupotrebljava svoju funkciju, a da mu je navodna briga o građanima samo paravan kojim neuspešno pokušava da sakrije svoje političke ambicije, rekla je Ljubičić.

„Nažalost, Jankovićeva neostvarena želja da komanduje službama bezbednosti nam govori da nas je upravo pomešao sa sobom. Janković govori o politizacije policije, a svesno zaboravlja da je u vreme dok su na vlasti bili njegovi politički istomišljenici, koji ga sada kandiduju za predsednika, ministar unutrašnjih poslova ima daleko veća ovlašćenja, nego što je to sada slučaj“ dodala je.

Ona je Jankoviću poručila da su upravo tokom mandata ministra Nebojše Stefanovića smanjena ovlašćenja ministru policije, odnosno njegov politički uticaj na rad pripadnika MUP-a.

Kako je ocenila sada je jasno zašto Janković svoje sadašnje političke partnere nije kritikovao dok su bili na vlasti i što se tada nije oglašavao da je potrebno smanjiti ovlašćenja ministra i da je policija politizovana.

„Tada niste postavljali pitanje zašto nama volje da se izmeni Zakon o policiji kada je, recimo, ministar mogao da samoinicijativno raspoređuje zaposlene. Ili kada je imao daleko više učešća u istragama. Pošto ste kratkog pamćenja, podsetiću vas da ministar sada u istragama nema apsolutno nikakvih ovlašćenja i da mnogo toga još u novom Zakonu o policiji smanjuje ulogu i moć ministra“ podvukla je Ljubičić.

Ona je poručila Jankoviću da se ne služi neistinama veća da prizna već jednom javno da ustvari vodi političku kampanju i da sve ovo ne radi zarad istine, jer upravo nju prećutkuje, već iz političkih razloga.

„Sve to mi daje za pravo da verujem da kada izgovorate te laži i optužbe, vi zapravo govorite o sebi. Jer, vi ste taj koji zloupotrebljava funkciju, vi ste taj koji politizuje instituciju ove države, vi se lažno predstavljate kao Zaštitnik građana, a ne političar“, poručila je Ljubičić.

One Response to “Stefanović: Ukinuta Uredba o pomoćnoj policiji”

  1. Pera kaže:

    Kako je sekretarka u MUP Jana Ljubičić uspela ovako konstruktivno da opravda neverovatno skakljivu uredbu o pomocnoj policiji. A da, nije ni pokusala, vec je greskama sopstvenog ministarstva okrivila nekoga ko sa time nije imao nikakvog dodira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana