Stefanović: Loše režiran scenario Tanjug, Pink, RTS

PolitikaPolitika Pocetna 09. 09. 2018. 09:35:09

Blokade i ugrožavanje bezbednosti tokom posete predsednika Srbije KiM organizovano je i režirano, izjavio  ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i naglasio da KFOR nije trebalo da dozvoli da se tako nešto desi i da je dužan da sprovodi mir i bezbednost.

stefanovic

„Ovo je organizovano, organizacija prištinskih vlasti i loše režiran scenario u kome KPS stoji sa strane i posmatra, a niko ništa ne preduzima“, istakao je Stefanović gostujući na TV Pink.

Takođe je ukazao da je situacija u kojoj iz KFOR-a kažu da ne mogu da reaguju ako ih KPS ne pozove „tragikomična i da pokušavaju da se izvuku iz neprijatne situacije“.

„Razumem poziciju prištinskih vlasti, oni su pokazali da nisu zreli i sposobnosti i da ne kontrolišu situaciju na terenu. Ovo je bio pokušaj izvlačenja i da pokažu- evo mi možemo nesto da sprečimo makar u Drenici koja je poznata po najgorim terorističkim grupama koje su nanele veliko zlo Srbima“, rekao je ministar.

On je naveo da KFOR nije trebalo da dozvoli da se tako nešto odigra i da su dužni da sprovode mir i bezbednost.

„Ljudima je ograničena sloboda kretanja, predsedniku Vučiću onemogućeno da dođe do njih i postavlja se pitanje da li misija KFOR-a ispunjava u potpunosti svoje ciljeve ili ne, ili je to samo politički motivisano pa kad treba treba, a kad ne treba, ne treba“, rekao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da se na to upozorava mesecima i da, kako je dodao- ne čudi ono što rade kosovski Albanci.

„To je očekivano, oni su dosledni u prilično bahatom i neodgovornom ponašanju i prema predstavnicima svog naroda i i prema Srbima naročito, ali zabrinjava kad god se dogodi takav neki potez, najgori mogući od strane kosovskih Albanaca, imate situaciju da se niko iz Evrope ne oglašava makar saopštenjem“ upozorio je Stefanović.

 

Stefanović: Složena bezbednosna situacija, signal Srbima da nisu dobrodošli

 

Poseta presednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom slislu, ne mogu reći da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške, rekao je ministar Nebojša Stefanović gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Istakao je da su veterani, pogotovo iz Drenice pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanović, prati iz minuta u minut.

„Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dođe do Banja. Videćemo koliko će biti moguće“, naveo je Stefanović.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezebede posetu predsednika Srbije.

„Videćemo koliko će biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobridošli“, rekao je Stefanović.

Ukazuje da su rizici, pored izbijanja incidenta sa vatrenim oružjem i bezbednost srpskog stanovništva koje tu živi, a koje je okruženo većinski albanskim stanovništvom.

„Vučić otišao na KiM sa porukom mira“

Stefanović kaže da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima.

Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi, kaže ministar.

Podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca. Međutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate.

Jedni su, kako objašnjava, izrasli iz terorirističkog šinjela, dok su drugi živeli u laži da je KiM nezavisno a sada vide da to nije tako.

Te realnosti moraju da prihvate, i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori, poručuje Stefanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 16°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana