Stefanović: Prema migrantima kao i do sada, pristojno i humano Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 07. 03. 2018. 19:29:16

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će se MUP prema migrantima odnositi kao i do sada na miran, civilizovan i human način, ali i da neće dopustiti da bilo ko čini prekršaje na našoj teritoriji.

migranti-izbeglice-krnjaca

„Pokušavamo da migrantsku krizu rešimo na način da budemo pristojni i humani prema migrantima. Jer šta bi bila alternativa? Da pošaljemo policiju da ih ““umlati““ i kamionima vrati nazad? Ja neću narediti da se batina bilo ko u ovoj zemlji pa makar to bio i migrant“, rekao je Stefanović govoreći o odredbama predloženog zakona o azilu, a tokom skupštinske rasprave.

Stefanović je podsetio da su privrednici u Šidu imali nekoliko incidenata sa migrantima i dodao da je policija jedino tada malo oštrije reagovala, s namerom da svim migrantima uputi poruku da su dobrodošli u Srbiju ali da se ne mogu ponašati kako žele.

„Broj migranata koji se nalazi na teritoriji nase zemlje, već nekih godinu i po dana, je negde od tri do tri i po hiljde, to su brojevi u kojima se kreću i oni se neznatno menjaju iz nedelje u nedelju“, istakao je Stefanović.

Ponovio je da se policija u Srbiji neće nasilno ponašati prema migrantima, i podsetio da je jedan dan „batinanja“ migranata u Makedoniji, „skupo koštao“ tu državu i njenu reputaciju u svetu.

Podsetio je i da mnogim migrantima Srbija nije krajnja destinacija, te da su se u razgovorima sa njima mnogi iz centara za azil, ali i on lično, uverili da migranti žele u Nemačku, Švajcarsku, Francusku…

„Čuli su da su tamo primanja daleko bolja ili da imaju bolje uslove socijalne pomoći ili imaju nekoga od članova porodice koji su tamo i oni žele da idu tamo. Međutim, ključno pitanje je šta raditi sa ljudima koji nisu izbeglice, već ekonomski migranti, a našli su se na našoj terioriji“, zapitao se ministar.

Rekao je da će se nastaviti sa kontrolom brojnosti migranata i u budućnosti, te ako dođe do povećanja krize Srbija će reagovati i u tom je smislu, kako je rekao, za „oštriji prolazak“ na granicama, ali ne u vidu zastrašivanja, već uvođenje veće kontrole po pitanju ko beži od rata, a ko je ekonomski migrant.

Ministar smatra da je Srbija tokom migrantske krize dobro zaštićena i naglašava da „većina građana u Srbiji nije uživo nikada videla nijednog migranta“.

On je naveo da je tokom migrantske krize Srbiji potrebna pomoć unutar države, ali i od međunarodnih organizacija, podsetivši da su UN i EU novcem pomogle migrantima širom Srbije tako što su rekonstruisali centre za smeštaj azilanata.

„Ovo je pitanje koje Srbija sama ne može da reši. Za trenutni broj migranata imamo dovoljno sredstava i dovoljnu pomoć, te za nas to nije preveliki problem, ali to ne znači da će Srbija biti parking za migrante. Trudićemo se da napravimo sistem koji funkcioniše i naravno da ćemo pažljivo pratiti povećanje migranata na grčkim ostrvima“, zaključio je Stefanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana