Stefanović: Ne priznajemo Kosovo, nema sankcija Rusiji Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 16. 04. 2018. 12:02:35

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, poručio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, država ne uvodi sankcije Rusiji, jer on ima političku snagu da može da odluči tako nešto, svestan svega što je posledica nečega takvog i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije i molim vas da tako nešto ne koristite u smislu napada na vladu“, rekao je Stefanović u parlamentu.

Ministar je time replicirao na reči poslanika radikala Nikole Savić da su subvencije koje država daje stranim kompanijama mogle da se upotrebe na korisniji način po građane.

„Ne dao bog da dođemo u situaciju da ova vlada prizna Kosovo i uvede sankcije Rusije. Kada dođe taj trenutak, a polako se manevarski prostror sužava, onda ćemo videti koliko su isplative te investcije i koliko će u toj situaciji ostati radnih mesta“, rekao je Savić.

Polemika je počela zamerkom radikala na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, koji su naveli da taj zakon ništa neće promeniti, ali i ponovili kritike na račun evropskog puta Srbije i davanje državnih subvencija stranim investitorima.

Savić je rekao je da je evropski put – put u propast, jer su tamo “uglavnom naši neprijatelji”.

“Čujemo i da neke italijanske firme, kada im je istekao ugovor sa vladom, napuštaju ili se spremaju da napuste tržište. To će uraditi sve firme kada procene da je to njihov interes”, rekao je Savić.

Ministar Stefanović je uzvratio da je interesantna teza da je “neka firma, za koju nisu sigurni čime se bavi, napustila tržište”, te da ne bi bilo loše da čujemo koja je to firma, koliko je meseci poslovala, koliko je dobila subvencija…

Stefanović je istakao da su strane kompanije u poslednje četiri godine otvorile 170.000 radnih mesta.

“Da li je trebalo da, kada je Simens došao u Srbiju iz Nemačke, za koju kažete da nam je neprijatelj, ljude koju su zaposleni u Simensu otpuštamo, da ih nagovorimo da napuštaju radna mesta? Jel to poruka? Ili ljudima u Džonson elektriku, Svarovskom, predložimo da izađu iz fabrika, jer se radi o investicijama iz zemalja koje su nam neprijatelji”, upitao je Stefanović.

Istakao je da država daje subvencije da bi privukla investitore, a da se isplativost tih investicija postiže posle 14 meseci, jer od 15. meseca obim poreza, doprinosa i svega što kompanije plaćaju prevazilazi ono što je država dala.

“Već u 15. mesecu imamo čist interes. Ako su kompanije bile samo 15 meseci, dobro je što su bile, a mnoge su ovde više godina, i šire prozivodnju poput “Mei Te“ u Obrenovcu”, rekao je Stefanović.

On je naveo i da će investitori, ako nema subvencija, otići u Bugarsku, Makedoniju, tamo gde se daju subvencije.

Sada, kazao je Stefanović, Srbija ima rast BDP-a, javni dug je 59,3 odsto BDP-a, najniži do sada i ispod nivoa Mastrihta.

Savić je uzvratio da bi sve to bilo u redu, da država ne daje ogromne subvencije, koje su, prema njegovom mišljenju, mogle da se upotrebe na korisniji način po građane.

“Ne dao bog da dođemo u situaciju da ova vlada prizna Kosovo i uvede sankcije Rusije. Kada dođe taj trenutak, a polako se manevarski prostror sužava, onda ćemo videti koliko su isplative te investcije i koliko će u toj situaciji ostati radnih mesta”, rekao je Savić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana