Stefanović: Nastavlja se politizacija Generalne skupštine Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 19. 11. 2018. 14:35:18

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

interpol

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Dubaiju da se nastavlja politizacija Generalne skupštine Interpola, ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata ove policijske organizacije.

Ministar Stefanović je, tokom drugog dana zasedanja Generalne skupštine Interpola, istakao da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

„I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Republike Srbije da se pitanje prijema takozvanog „Kosova“ uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa“, rekao je Stefanović koji predvodi našu delegaciju u Dubaiju, saopštio je MUP.

Blic:Provokacije na početku zasedanja Interpola

Prvi dan zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju obeležio je niz skandala i brojna kršenja procedure u radu ove međunarodne policijske organizacije, kao i provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, prenosi „Blic“.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, na zasedanju Generalne skupštine Interpola predstavnici Prištine su sve vreme slikali srpsku delegaciju i dobacivali im, a provokacija je bilo kako u sali, tako i ispred u toku pauze.

Prema nezvaničnim informacijama tog lista, došlo je i do incidenta, kada je član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima iz Srbije.

Kako se navodi na sajtu „Blica“, Generalni sekretarijat Interpola postupio je mimo procedure prilikom početka i preuzeo predsedavanje 87. zasedanjem sednice.

Generalni sekretar Jirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Meng Hongveja.

Naime, umesto da Južnokorejanac Kim Džong Jang vodi sednicu Generalne skupštine, što je bio isključivo njegov zadatak, on je reč predao savetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznele primedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine, prenosi Blic.

Ona je grubo prekršila pravila i procedure Interpola i na sebi svojstven način je vodila sednicu, ne uvažavajući primebde koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava, napominje list.

Skupština Interpola: Stefanović sa šefom kineske delegacije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Dubaiju sa Dakijem Duanom, šefom kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola, o predstojećem glasanju za prijem takozvanog „Kosova“ u ovu policijsku organizaciju.

Duan je tokom sastanka rekao da Narodna Republika Kina podržava stavove Republike Srbije po pitanju zahteva za prijem tzv. „Kosova“ i da u potpunosti poštuje teritorijalni suverenitet Republike Srbije.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, Stefanović i Duan su razgovarali i o dosadašnjoj saradnji Srbije i Kine, saopštio je MUP.

Odnosi ministarstava unutrašnjih poslova, kao i celokupna saradnja dve države, ocenjeni su kao odlični što, kako su istakli, potvrđuje neraskidivo prijateljstvo dva naroda.

Stefanović: Borićemo se do kraja da Priština ne uđe u Interpol

Srbiju u utorak, u Dubaiju, očekuje odsudna bitka u kojoj treba da spreči ulažak lažne države Kosovo u Interpol, kaze ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ističe da postoje svakodnevni pritisci na brojne male zemlje da glasaju za Prištinu, ali da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka.

„Albanci na svojoj strani imaju moćne zaštitnike, zapadne sile, pre svega Amerikance, koji svakodnevno pritiskaju i uslovljavaju brojne male zemlje da glasaju za Prištinu. Ali, Srbija ne odustaje i boriće se do poslednjeg trenutka“, poručio je ministar u intervjuu za današnji Informer.

Stefanović je naglasio da je do sada uputio četiri pisma svim članicama Interpola u kojima ih je upoznao sa tri grupe agrumenta – policijske, pravne i političke, a koje, kaže, jasno govore zbog čega Kosovo ne može da bude članica Interpola.

„U ovoj borbi ogromnu ulogu ima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je maksimalno iskoristio svoju poziciju da nam pomogne, svakodnevno je uključen i nije propustio nijednu priliku da sa starnim zvaničnicima razgovara o ovoj temi“, rekao je Stefanović.

Kao najvažnije argumente na našoj strani, ministar je naveo Rezoluciju SB UN 1244, koja jasno govori da je Kosovo deo Srbije i da, samim tim, nije članica UN, niti je posmatrač.

Pravila Interpola, pojašnjava, kažu da morate da budete članica UN ili imati status posmatrača da biste bili članica Interpola.

„Pošto nisu ni jedno ni drugio, ne mogu biti članica Interpola. Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnogo podignutih ruku“, rekao je Stefanović.

Naveo je i da bi članstvo Kosova u toj organizaciji imalo višestruke posledice po čitav svet, te da bi to uticalo da se korumpiraju baze podataka Interpola i da baza optuženih za terorizam dospe u ruke onih koji su bliski terorističkim organizacijama, pa čak i ISIS-u.

On je napomenuo da je sa Kosova ogroman broj ljudi otišao da se bori za ISIS, te da je jasno da to nije bilo moguće bez blagonaklnonog odnosa institucija.

„Argument da bi im članstvo u Interpolu omogućilo borbu protiv kirminala ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol. To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti, kao odgovor na rad Specijalnog tužilastva za ratne žločine OVK, mogli da ponude raspisane potrenice za hiljdama Srba, naših vojnika i policajca koji su u vreme protivteorističkih operacija bili na KiM i kojima bi sada montirali razne postupke“, upozorio je ministar.

Upitan o navodima da Albanci daju milione da bi osigurali članstvo, Stefanović kaže da smo svesni da oni imaju moćne sponzore, ali da lobiranje je jedno, a „keš diplomatija“ sasvim drugo.

„Ne želim da verujem da bi zemlje koje će da glasaju za prijem Kosova, to uradile, jer bi im neki funkcioner iz Prištine odneo kofer s novcem. Ko nam onda garantuje da pomoću koferčeta neće nekoga da stavi ili skine sa Interpolove liste? Nije dobra poruka da se bilo šta u jednoj policijskoj organizaciji može rešiti kešom. To baca ljagu na čitav sistem. Neka o tome razmisle oni koji su spremni da zarad koferčeta dignu ruku za Kosovo“, rekao je Stefanović.

Ponavlja da se na deo zemalja vrši snažan pritisak da podrže Kosovo.

„Ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze njihove ambasadore i pritiskaju ih kako da glasaju. Čak uslovljavaju i finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima. Ali, nije naše da kukamo, već da se borimo do poslednjeg trenutka. Svaki glas na je važan i može da promeni rezultat. Nema predaje, budite sigurni“, rekao je Stefanović.

Vučić se u Parizu poneo državnički

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu poneo državnički, oćutao zbog interesa Srbije i nije pogazio nacionalno dostojanstvo, već je vodio računa o budućnosti zemlje.

Stefanović je, u intervjuu za Informer, na pitanje da li je predsednik Vučić trebalo oštro da reaguje na skandal u Parizu prošle nedelje, rekao da zna koliko je Vučiću bilo teško u tom trenutku, ali da je „normalno da se predsednik neće ponašati kao impulsivni pubertetlija koga je neko uvredio“.

„Poneo se državnički i prihvatio na svoja leđa sve što se desilo u Parizu. Oćutao je zbog interesa Srbije, koji su mnogo veći od jednog ovakvog dana. Nije pogazio nacionalno dostojanstvo, već je vodio računa o budućnosti zemlje, o novim pobedama koje ćemo tek izvojevati“, rekao je Stefanović.

On je naveo da ćemo predsednika Francuske Emanuela Makrona ugostiti kao pravi domaćini.

Komentarišući to što se, „dok traje borba u Interpolu, Vučić našao na meti opozicije zbog tog skandala, koja ga napada što nije otkazao Makronovu posetu Beogradu“, Stefanović je naveo da je u vreme vlasti „tih stručnjaka iz opozicije“ Srbija doživljavala najbrutalnija poniženja i poraze.

„Našu zemju su strani zvaničnici zaobilazili kao da ovde kuga vlada. Dolazili su samo da isporuče spisak zahteva. U vreme Tadića, Ðilasa, Jankoviha, Jeremića i ostalih, nismo smeli ni da pomislimo da obeležavamo naše nacionalne pobede. Nigde nisu smele da se pomenu srpske žrtve“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, politikom predsednika Vučića, Srbija je konačno poboljšala svoj ugled u svetu.

„Svetski lideri nas redovno posećuju i mi ćemo i predsednika Makrona ugostiti kao pravi domaćini“, rekao je Stefanović.

Komentarišući to što će opozicija bojkotovati predstojeće lokalne izbore u Kuli, Doljevcu i Kladovu, a izaći na njih samo u Lučanima, Stefanović, koji je i funkcioner SNS, kaže da je prirodno da opozicija traži izbore, a ne da beži od njih.

„Kukaju da nisu proporcionalno zastupljeni u parlamentu, da su druga snaga po jačini, da će da pobede svakoga. Pa što to ne dokažu na izborima…Tadić, Janković, Jeremić i Ðilas samo pokušavaju da se vrate u fotelje i dokopaju se pune kase, kako bi je opet očerupali. Misle da u Lučanima mogu da naprave nekakav rezultat, pa da posle tvrde da im je to rejting za celu Srbiju“, rekao je Stefanović, koji je član Predsedništva SNS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana