Stanković:Meta nijednom nije spomenuo KiM u Medveđi Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 27. 11. 2017. 16:54:21

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković demantovao je navode portala Preševa jon da je predsednik Albanije Iljir Meta prilikom jučerašnje posete Medveđi ““poželeo Beogradu da u dogledno vreme donese “pravu odluku“ i prizna Kosovo“.Meta završio privatnu posetu Medveđi

stbpolitika72011072014.jpg

 

Stanković je za Tanjug rekao da ne želi da komentariše pisanje tog portala koji, kako kaže, izmišlja vesti.

““Nijednog trenutka predsednik Albanije nije pominjao Kosovo i Metohiju ni u jednom kontekstu. Tokom boravka zahvaljivao se na dobrom prijemu i govorio o novoj eri i unapređenju odnosa dve zemlje, kao i odnosa Srba i Albanaca““, naveo je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije naglasio je da je bio Metin domaćin i da je sve vreme bio prisutan tokom njegove posete.

““Bio sam sa Metom od trenutka kada je prešao prelaz Mutivode, zatim na konferenciji za novinare, tokom obilaska Sijerinske banje, na ručku sa srpskim i i albanskim odbornicima opštine Medveđa, kao i danas, tokom posete osnovnoj školi u selu Tupale““, naveo je Stanković.

Portal „Preševa jon“ naveo je, a mediji preneli, da je predsednik Albanije u nedelju iz Medveđe poželeo Beogradu da u dogledno vreme donese „pravu odluku“ i prizna Kosovo.

Meta završio privatnu posetu Medveđi

Predsednik Albanije Ilir Meta završio je danas privatnu posetu Medveđi, a do administrativnog prelaza Mutivode ispratili su ga predstavnici te opštine i Koordinacionog tela za jug Srbije, rekao je za Tanjug predsednik tog tela Zoran Stanković.

Stanković je izrazio zadovoljstvo ishodom posete albanskog predsednika koja je imala cilj, kako kaže, da prenese poruku da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno, postižu dogovore i bez teških reči rešavaju probleme.

Prema Stankovićevim rečim, Meta je na sastanku sa srpskim i albanskim građanima i odbornicima poručio da će postojeći problemi u opštinama Medveđa, Bujanovac i Preševo biti rešeni na pozitivan način i istakao napore Vlade Srbije i drugih državnih organa da na tom prostoru dođe do poboljšanja uslova života i rada.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije rekao je da se na sastanku, kao što je juče i najavljeno, razgovaralo o udžbenicima za albansku nacionalnu manjinu i nacionalnim obeležjima Albanaca u Srbiji.

““Predsednik Albanije je posebno insistirao da se poboljša kulturna razmena između kulturno-umetničkih društava iz Albanije i ove tri opštine, kao i da se organizuje više sportskih susreta. Predsednik. Takođe, Meta je uputio poziv rukovodstvu opštine Medveđa da poseti Albaniju““, naveo je Stanković.

On je dodao da je albanski predsednik izrazio zahvalnost državi Srbiji, Koordinacionom telu za Jug Srbije i lokalnoj samoupravi što su mu omogućili da poseti tu opštinu i da se upozna sa uslovima života i rada Srba i Albanaca.

““Meta je iz razgovora sa meštanima i odbornicima stekao veoma lepo mišljenje o svemu što Srbija radi na tom prostoru i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu biti ostvarena još uspešnija industrijska i svaka druga saradnja““, rekao je Stanković.

On je Metin dolazak u Medveđu nazvao ““pretečom““ zvanične posete predsednika Albanije Srbiji koja se, kako je naveo, očekuje najkasnije do kraja sledeće godine.

““Meta je sa velikim respektom govorio o našim državnim rukovodiocima s kojima je, kako je rekao, imao niz susreta i razgovora van granica Srbije i Albanije““, rekao je Stanković.

Meta:Činjenica da sam ovde je dokaz da je SR otvorena zemlja

MEDVEÐA, 27. novembra (Tanjug) – Predsednik Albanije, Iljir Meta, koji je boravio u dvodnevnoj privatnoj poseti jugu centralne Srbije, kaže da činjenica da je posetio Medveđu, i da je ranije bio u Preševu i Bujanovcu, govori da je Srbija otvorena zemlja.

„Činjenica da sam ovde pokazuje da je Srbija otvorena zemlja. I činjenica da je gospodin (Zoran) Stanković kao predstavnik Vlade Srbije svoju nedelju posvetio meni, kao i mnogo predstavnika opštine i zvaničnika iz Medveđe koji su mi organizovali dobrodošlicu, čini da se osećam veoma dobro“, rekao je Meta u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Albanije kaže da nije ni očekivao da ga u Medveđi dočeka predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je posetu lično inicirao.

„Zna se da je i on (Vučić) dosta angažovan na poboljšanju odnosa Albanaca i Srba u čitavom regionu“, rekao je Meta.

Za predsednika Srbije kaže da je afirmisan kao političar koji gleda ka budućnosti.

“ Imao sam zadovoljstvo da ga sretnem u Tirani kada je bio premijer, a ja sam tada bio predsednik Skupštine. Imali smo veoma dobar sastanak. Razmenili smo i mnogo pozitivnih poruka kada smo i on i ja bili izabrani za predsednike. Verujem u budućnost odnosa naše dve zemlje, ali i naših naroda. Što više razmena budemo imali, toliko je sigurnija budućnost naše dve zemlje“, rekao je Meta.

Upitan kako se po njegovom mišljenju rešavaju problemi Albanaca na jugu Srbije, kada je reč o udžbenicima, na primer, Meta kaže da misli da će rešavanje ovih problema svakako biti proces, koji će ići paralelno sa pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao što taj proces i u Albaniji, kad je reč o manjinama, ide paralelno sa procesom pristupanja.

„To je proces koji zahteva strpljenje, kontinuitet u rešavanju i veliku volju da gledamo napred. Mislim da je važno da Albanci u Preševskoj dolini sarađuju sa Srbima i imaju razumevanja jedni za druge i za sva pitanja koja traže odgovore i rešenja. Istovremeno i da ojačaju saradnju sa institucijama Republike Srbije. Takođe i sa međunarodnim faktorom u Srbiji koji prati napredak zemlje, a koji može da pruži važne savete za postizanje ovih standarda“, naveo je.

A na pitanje o nužnosti saradnje sa institucijama Srbije i o ideji razmena teritorija juga centralne Srbije i severa Kosova, Meta kaže da jedina promena granica treba da se desi u našim glavama.

„Moje uverenje je da je svaka nacija na Balkanu negde većina, a negde manjina. Promena granica nikada nije rešenje. Ali, važno je da se manjine poštuju gde god da one žive“, naveo je.

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije, Meta kaže da želi da veruje i da veruje da je rukovodstvo Srbije svesno izazova koje ima Srbija, ali i region, i da će doneti odluke koje će koristiti i Srbiji i celom regionu.

Na pitanje kakve bi te odluke trebalo da budu, predsednik Albanije kaže da one ne treba da budu pod uticajem prošlosti i da ne utiču na našu budućnost.

„Verujem da su to odluke koje će pomoći i Srbima i Albancima da ojačaju poverenje, ali i saradnju i suživot na celom Balkanu. Albanci i Srbi mogu u vrlo kratkom vremenu da promene imidž i pecepciju našeg regiona. A to je najkorisnije za naše privrede. Naš region ima ogromne potencijale koji nisu iskorišćeni u smislu privrednog razvoja. U ostvarivanju ovog potencijala smetalo je to što nisu prevaziđena neka fakta iz prošlosti. Ja sam veliki optimista, zato sam i danas ovde, i uveren sam da ovo nije poslednja poseta“, kazao je Meta.

Veruje, dodao je, da će u budućnosti Srbija i Albanija imati više konkretne saradnje jer nam je ona potrebna, a ne retorika o saradnji.

„Majka Tereza je rekla jednu veliku stvar koju nikada neću zaboraviti – možda ne može svako od nas da uradi po jednu veliku stvar, ali svako može da uradi jednu malu stvar sa velikom ljubavlju. U ovu posetu sam došao sa velikom ljubavlju i primljen sam lepše nego što bih to bio u svom rodnom kraju. Ovde su mi služili nekoliko vrsta rakija, mnogo više nego tamo odakle sam, a moj kraj je poznat po proizvodnji rakije. Ovo je pokazatelj prijateljstva i velikodušnosti, ali i saradnje“, kazao je.

Na direktno pitanje da li misli da će Beograd priznati kosovsku nezavisnost, Meta navodi da je Kosovo realnost, koju je priznalo oko 115 država, od kojih su mnoge članice EU.

„Ali, već sam dijalog između Srbije i Kosova je veliki pozitivan korak koji poštuje i tu relanost, i koji zahteva da se prevaziđu mnoge praktične prepreke koje postoje za građane. Verujem da je i za Kosovo i za Srbiju, i za Albaniju i za ceo region budućnost zajednička. I verujem da će Srbija doneti potrebno odluke u potrebnom vremenu. U svom interesu, ali i u interesu celog regiona, jer ti interesi više ne mogu da se dele“, naveo je.

Meta, koji je u Beogradu poslednji put bio kada je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova Albanije, kaže da mu se srpska prestonica mnogo sviđa, da je često dolazio i da će dolaziti u budućnosti.

„Tamo postoji jedna odlična Katedra albanologije, ne kao u drugim glavnim gradovima. Postoje mnogi krajevi gde se mogu čuti tradicionalne albanske pesme koje sa mnogo žara pevaju i Srbi i Srpkinje. Mogu reći da mi nedostaje Beograd i da tamo imam mnogo prijatelja, ne samo u svetu politike, nego i intelektualaca civilnog društva i mnogo dobrih ljudi koji su željni promena i poboljšanja odnosa Srba i Albanaca“, kazao je.

Dveri kritukuju Metinu posetu Medveđi

Pokret Dveri protestovao je danas zbog posete predsednika Albanije Iljira Mete Medveđi.

„Nije uobičajeno, šta više, nije u skladu sa diplomatskim standardima, da predsednik jedne države “zvanično“ dolazi u privatnu, neformalnu posetu drugoj suverenoj državi, a da ga dočekuju predstavnici Vlade Srbije, predsednik opštine i drugi zvaničnici zemlje “domaćina““, navode Dveri.

Kako kažu, nakon posete bivšeg predsednika Albanije Bujara Nišanija Bujanovcu, prošle godine, „neformalne i privatne“ posete opštinama juga centralne Srbije postaju „uobičajena praksa“ albanskih političara, uz prećutnu saglasnost srpskih vlasti.

Dveri su uverene „da se situacija na jugu Srbije odvija u kontekstu tzv. “Tiranske platforme““ i zabrinute su zbog toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana