Srpski startapi na takmičenju u Helsinkiju Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 11. 2017. 21:15:39

Tri srpska startap tima Mindy, Sunthetic i Urbigo učestovaće u decembru na „Slush 2017“ konferenciji u Helsinkiju.

zvanice-na-prijemu-amb.-finske

Ovu priliku srpski startapovi su osvojili na lokalnom „Slush“ takmičenju, koju je u Srbiji po treći put organizovao Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Ambasadom Finske u Srbiji.

„Na takmičenju je učestvovalo 19 startapa koji razvijaju svoje ideje u oblasti održivih inovacija sa vrlo različitim originalnim rešenjima za goruća pitanja“, rekao je direktor Fonda Ivan Rakonjac na prijemu koji je večeras u rezidenciji finskog ambasadora upriličen povodom odlaska srpskih timova u Helsinki.

Kako je Rakonjac istakao Fond na čijem je čelu tri godine zaredom organizuje „Slush“ takmičenja i dodao da je ovo prvi put da tri tima odlaze na veliku konferenciju.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen rekao je da su inovacije kojima se inače startap kompanije bave važna oblast za svaku državu i ukazao da je upravo zahvaljujući tim inovacijama Finska danas tako privredno razvijena.

„Finska je pre 100 godina bila siromašna zemlja koja je živela od poljoprivrede, ali ulaganjem u ljude i inovacije danas smo tamo gde smo“ rekao je Ikonen.

Ambasador-Finske-u-Srbiji-Perti-Ikonen-i-direktor-Fonda-Ivan-Rakonjac

Na prijemu su svoje inovacije predstavili timovi… Urbigo, koji izrađuje pametne vertikalne bašte od ekoloških i recikliranih materijala u kojima je moguće gajenje biljaka tokom cele godine, a putem mobilne aplikacije i praćenja napretka gajenja.

Ekipa Sunthetic se bavi konceptom održive energije za budućnost i dizajnira solarne punjače za ajfon telefone.

Mindy je posvećen lečenju hiperkinetičkih poremećaja i gojaznosti kod dece kroz igru.

Ekipe u Helsinki putuju za dve nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana