Srpski povratnik uhapšen u Klini Tanjug

HronikaHronika Pocetna 20. 03. 2018. 08:43:56

Kosovska policija uhapsila je Milorada Zajića u Klini, pod optužbom za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, rekli su za RTS predstavnici Srba u toj opštini.

pristina-kosovo-tanj

Zajić je uhapšen u stanici policije u Klini, a po odluci tužioca, prebačen u pritvor u Prištini.

Kako javlja Radio Goraždevac, šezdesetdevetogodišnji Milorad Zajić došao je u policijsku stanicu na poziv policije kako bi preuzeo pokućstvo koje mu je prethodno ukradeno.

Zajić je povratnik od 2008. godine.

U Klini je nekoliko desetina srpskih povratnika.

U centrali kosovske policije u Prištini, nisu ni potvrdili ni demantovali navode o hapšenju Milorada Zajića.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se Milorad Zajić smesta oslobodi, i poručila da on i njegova porodica mogu da računaju na svaku moguću podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija je istovremeno apelovala na „razum onih koji imaju mogućnost da spreče pravno nasilje na Kosovu i Metohiji da to učine“, i spreče neke nove pokušaje uništavanja ljudskih života i najbrutalnija kršenja ljudskih prava.

Kancelarija je ocenila da je pravosudni sistem na KiM sve otvorenije u službi „neprava i podlih planova“ da se onemogući svaka pomisao prognanih Srba na povratak.

Kako se navodi, poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo.

 

Selaković: Namerne provokacije

Nije prvi put da, kada se nastavi dijalog u Briselu, na terenu se dogodi nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja – razgovora o Zajednici srpskih opština , izjavio je  generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, povodom hapšenja Milorada Zajića, povratnika iz Kline, na Kosovu.

Selaković  je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve reke, koji je više od 10 i po godina obilazio svoje ognjišite.

„Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao – ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac, koji uzurpira njegovu imovunu“, rekao je Selaković za RTS.

Sada, naglasio je, opet se događa situacija da je povratnik, koji je 10 godina na Kosovu i Metohiji, Milorad Zajić, priveden „verovatno nakon što je neko uperio prst u njega“.

Selaković je istakao da se sve to dešava u prisustvu misije Euleksa, koja bi trebalo da gradi sisitem vladavine prava na KIM. „To zvuči licemeno“, ocenio je Selaković.

 

vtr ć Selaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana