Srpski lekari zadivili svet Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 05. 2017. 16:14:18

Transplatacija materice, ugradnja veštackog rebra, vraćanje odsečene šake na ruku, operacija tumora na mozgu dok je pacijent budan samo su neke od operacija koje su srpski lekari uradili poslednjih nekoliko meseci, a koje su zadivile Srbiju, ali i svet.

operacija26112014

 

Timove lekara koji su radili te operacije primio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i kompanije koje su poslednjih nekoliko godina ulagale u srpsko zdravstvo.

„Zahvaljujući i jednima i drugima srpsko zdravstvo danas nije među najgorima, čak smo preskočili sedam, osam zemalja EU“, rekao je Lončar na sastanku.

Ministar je naveo da se na ovome neće stati, da će se raditi na stvaranju uslova kako bi mladi lekari prevazišli i ove rezultate koji su „u svetskim razmerama“.

U Beogradu je 31. marta u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj urađena prva transplatacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Ekipu lekara iz Srbije predvodio je profesor Zoran Radojičić i profesor Miroslav Ðorđević, a u izvođenju operacije pomagali su im kolege iz Švedske predvođene Matsom Branstrumom.

Za doktorku Milenu Srdić iz Urgentnog centra čulo se i van granica naše zemlje, pošto je uspešno reanimirala Nemca kome je pozlilo tokom leta, te je avion prinudno sleteo u Beogradu.

Borba za njegov život trajala je celu noć, ali se pacijent nakon toga uspešno opravio i otišao za Nemačku.

Lekari grudne hirurgije KC Kragujevac ugradili su pacijentkinji veštacko rebro, a operaciju je vodio hirurg profesor Slobodan Milosavljević.

Podvig su izveli i lekari Urgentnog centra kada im je stigla pacijentkinja kojoj je štamparska mašina odsekla šaku, a tim predvođen profesorom Čedomirom Vučetićem pacijentkinji uspešno vratio šaku na ruku.

Da je moguća operacija tumora na mozgu dok je pacijent u budnom stanju pokazali su lekari neurohirurgije KCS, a tumor je operisao dr Dragan Savić.

U istoj bolnici odlične rezultate ostvario je i Centar za gama nož, gde je zračeno 745 pacijenta u prvih godinu dana, što je rekord u svetu.

Društveno odgovornim kompanijma koje su ulagale u zdravstvo ministar Lončar se zahvalio – Elektromreži Srbije, Matsa, kompaniji Nektar, Coca Coli, Blic fondaciji, Fondu B92, Knjaz Miloš.

Generalni direktor kompanije Nektar, Mihajlo Janković, kaže da ta kompanija vidi porodicu kao osnov zdrave zajednice te su se zbog toga odlučili da kroz akciju „Nije svejedno kad beba dolazi“ doniraju 24 miliona dinara GAK Narodni front odeljenju za vantelesnu oplodnju.

„Odeljenje će početi da radi punim kapacitetom krajem maja“, rekao je Janković i dodao da će nastaviti da podržavaju slične projekte jer je kako kaže, njihova obaveza da vraćaju zajdenici u kojoj posluju.

Elektromreža Srbije u Budžetski fond uplatila je deset miliona dinara, Smatsa je donirala 120 miliona dinara za kupovinu gama noža.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana