Srpska zastava zavijorila se ispred CERN-a Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 23. 04. 2019. 16:30:01

Svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, označen i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

srbija-cern-zastava-tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Ženevi, gde je prisustvovala svečanosti podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a, čime je ozvaničeno članstvo Srbije u toj prestižnoj instituciji, da je danas veliki i važan dan za Srbiju i da je članstvo u CERN-u važnije nego što možemo da zamislimo.

“Beskrajno sam srećna i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a”, rekla je Brnabić novinarima nakon svečane ceremonije.

Ona je podsetila da je Jugoslavija bila jedan od osnivača CERN-a, koji je zatim napustila, a sada se posle 58 godina naši naučnici vraćaju u CERN.

Brnabić je istakla da je članstvo važno, jer Srbija pokušava da zasnuje društvo i ekonomiju zasnovano na znanju, inovacijama, tehnologije.

“Važno je da bismo se takmičili na najboljima i da bismo pobeđivali u toj trci, u kojoj do pre par godina nismo ni mogli da se takmičimo”, podvukla je ona.

Brnabić je navela da je za naučnu zajednicu i mlade naučnike, posebno, ovo signal da ostaju u Srbiji , jer će im članstvo pružiti mogućnost da učestvuju na najprestižnijim i najizazovnijim projektima u svetu.

“Srbija postaje atraktivnija lokacija i mnogo konkurentnija”, podvukla je Brnabić.

Ona je ukazala da je članstvo u CERN-u važno i za privredu, jer sada postoji mnogo veći prozor i mogućnost za saradnju između CERN-a i domaće privrede, koja treba da iskoristi tu mogućnost.

U tom smislu, navela je da će razgovarati sa predstavnicima PKS o tome da vlada postavi oficira za vezu koji će biti zadužen za sve tendere u CERN-u.

“Ako naša privreda to uspe da iskoristi, a mi ćemo im pomoći, to će značiti veliki profit za njih i drugačiju privredu. Ovo je veća stvar nego što mi u ovom trenutku možemo da zamislimo. Srbija je i danas pokazala sve svoje potencijale”, istakla je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je naučnoj zajednici u Srbiji na ovom velikom danu za nauku.

On je podvukao da je članstvo u CERN-u veliak stavr i za nastavnike u Srbiji, koji se u toj instituciji obučavaju, kako bi još bolje predavali i ponovo odgajili nekog Teslu ili Pupina.

Generalna direktorka CERN-a Fabijola Ðanoti rekla je da je danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organziaciju, koja se raduje članstvu Srbije.

Ona je istakla da je srpska naučna zajednica tokom niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima.

Punopravno članstvo, ukazala je, otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Da je članstvo Srbije važno i za sam CERN, potvrdila je i predsednica Saveta Ursula Basler, koja je istakla da upravo članstvo u multilateralnim organizacijama doprinosi deljenju ideja i napretku kroz saradnju.

“Hvala što ste danas ovde sa nama, što delimo odgovonost i iste vrednosti”, poručila je ona.

Svečanom ceremonijom podizanja srpske označen je i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Sredinom decembra prošle godine, Srbija je postala 23. punopravna članica CERN-a jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije.

Nakon toga, krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.

One Response to “Srpska zastava zavijorila se ispred CERN-a”

  1. Milena kaže:

    Samo još jedan trošak za budžet države. Kakva korist tu može biti za nekekvu privredu koja je na tako niskim granama?
    Ministar prosvete kao da je ministar u nekoj razvijenoj evropskoj zemlji pa mlati o nauci i nastavnicima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem meseca i mnogo su poštovani da samo misle kad će neki Pupin ili Tesla da im naiđu pa da mu se posvete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana