Srpska Dina kartica ide u svet, ČajnaPej dolazi u Srbiju Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 27. 11. 2017. 15:03:57

Narodna banka Srbije (NBS) i kineska kompanija Čajna JunionPej (China UnionPay) potpisali su danas memorandum o razumevanju čiji je cilj da srpska Dina kartica bude prihvatana kao platno sredstvo svuda u svetu gde je omogućeno plaćanje JunionPej karticama

Beograd, 27. novembra 2017. - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovic i predsednik kompanije China UnionPay Si Vencao potpisali su Memorandum o razumevanju kojim su biti utvrdjene osnove za buducu saradnju izmedju nacionalnog karticnog sistema DinaCard i kineskog nacionalnog karticnog sistema China UnionPay. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ ng

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ ng

Memorandumom, koji su potpisali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i predsednik kineske kartičarske kompanije Ši Venčao tokom posete visoke delegacije kineske kompanije Narodnoj banci Srbije, utvrđuju se osnove za buduću saradnju između domaćeg kartičnog sistema DinaKard (Card) i kineskog JunionPeja.

„Zahvaljujući saradnji JunionPeja i DinaKard sistema, svuda u svetu gde je omogućeno plaćanje JunionPej karticama, moći će da se plati našom karticom”, izjavila je Tabaković nakon potpisivanja memoranduma.

Potpisivanjem memoranduma definisane su, kako je istakla, osnovne oblasti saradnje dva kartična sistema, a to su prihvatanje JunionPej kartica u Srbiji, izdavanje zajedničke DinaKard – JunionPej kartice u Srbiji i njeno korišćenje u inostranstvu, kao i korišćenje tehnologije JunionPej kartica u DinaKard sistemu.

Guverner je istakla da bi u roku od šest meseci trebalo da bude potpisan ugovor koji će omogućiti da ovaj memorandum zaživi, i da sada predstoji finalizacija kako tehničkog, tako i poslovno-pravnog dela potpisanog memoranduma.

Čajna JunionPej, kineski nacionalni kartični sistem osnovan 2002. godine uz podršku Centralne banke Kine, uspeo je da za samo deset godina od osnivanja, postane najveći kartični sistem na svetu, sa 6,5 milijardi izdatih kartica.

“Gotovo polovina od svih platnih kartica izdatih u svetu čine kartice ovog brenda. Kartice JunionPeja se koriste u preko 160 zemalja sveta”, izjavila je guverner, dodajući se JunionPej odlikuje visokim kvalitetom, niskim troškovima i sigurnošću platnih usluga.

Predsednik kineske kartičarske kompanije Ši Venčao je rekao da je Srbija jedna od zemalja u regionu Centralne i Istočne Evrope koja gradi najbliskije veze sa Kinom, a u prilog tome govori i prošlogodišnje uzajamno ukidanje viza, što doprinosi boljoj komunikaciji i omogućava kineskim građanima da uživaju u turističkim artrkcijama Srbije.

“To znači i da se povećava broj ljudi i imalaca naše kartice JujionPej koji će moći da je koriste u Srbiji”, izjavio je Venčao.

Zahvaljujući uspostavljanju saradnje, DinaKard sistemu će na raspolaganju biti najmodernije platne tehnologije i standardi, podrška globalnog lidera u kartičnom poslovanju i prihvatna mreža koja se sastoji od preko 41 milion trgovačkih lokacija (10 miliona onlajn trgovaca) i 2,1 milion bankomata u 160 država I teritorija širom sveta.

Uspostavljenje poslovne saradnje sa sistemom kineskom kartičarskom kućom je, kako poručuju iz NBS, logičan nastavak izuzetne saradnje koju su Srbija i Kina već uspostavile na mnogim drugim poljima, te će doprineti dodatnom unapređenju bilateralnih odnosa dveju država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana