Vučić: Teroristički čin, pronaći ćemo ubice domaći mediji

PolitikaPolitika Pocetna 16. 01. 2018. 10:03:22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je za državu akt ubistva Olivera Ivanovića teroristički čin. Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije pokrenulo predistražni postupak za ubistvo Ivanovića.

vucic-konferencija-tanjug

foto Tanjug

„Ovaj akt je za državu Srbiju terostički i tako ćemo se prema njemu odnositi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice za nacionalnu bezbednost. Rekao je da je upućeno pismo organima Euleksa u Unmika sa zahtevom da organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva. „Pronaći ćemo ubicu ili ubice, to sam jutros obećao supruzi Olivera Ivanovića“, rekao je Vučić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je pokrenulo predistražni postupak povodom ubistva predsednika Gradanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i Bezbednosno informativnoj agenciji podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u pravcu krivičnog dela terorizam, precizira se u saopštenju.

Nemamo poverenje u kosovske organe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Beograd nema poverenja u kosovske organe, ali da se nada će biti u stanju da sprovedu istragu, a ako ne budu mogli – Srbija će to sigurno učiniti. Uz podsećanje da se ubistvo dogodilo na teritoriji nad kojom Srbija nema efektivnu kotrolu posebno od 2008., Vučić kaže: „Da imamo najveće moguće poverenje u organe – nemamo, ali se nadamo. Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer, mi kažemo – mi ćemo da otkrijemo (ubice)“, kaže on.

Dodaje da ne zna zašto to ne bi prihvatili i podsetio da Beograd ima protokole za saradnju se Euleksom i Unmikom.
„I mislim da to može normalno da funkcioniše. Gotovo sam sigran da je ovo toliko krupno, da može da prođe neistraženo i bez pronalaženja jasnog krivca“, poručuje Vučić.

Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog zločina, dodao je on. Primetio je da je „posao“ Albanaca da optužuju Srbiju za sve i to već rade mnogo vremena. „Ali, ne razumem one odavde koji misle da je to prilika… pošto ih niko neće ni za šta, svi znaju kakvi su lopovi – da se okliznu oni bi rekli Vučih je kriv“, rekao je Vučić.

„Svaki dan govore da sam ja izdajnik – je l to nije meta na čelu ili petostruki aršini. Ubistvo će biti istraženo i ubice otkivene“, zaključio je Vučić.

Da državni organi Srbije učestvuju u istrazi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema ovlašćenja da govori o saznanjima, kojima raspolažu službe u vezi ubistva Olivera Ivanovića, ali, kako je rekao, da „ima mnogo interesantnih detalja, koji ukazuju na moguće počinioce“.

Vučić je rekao da je upućeno pismo Euleksu i Umniku sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u sperovođenju istrage na KiM o ubistvu Olivera Ivanovića. „Uvereni smo da bi učešće državnih organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića“, rekao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je zahtev za učešće u istrazi dogovoren na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Dodaje da će Srbija preduzeti sve mere koje su neophodne da se pronađe ubica ili ubice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića. Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, ali očekujemo da oni to urade profesionalno i to je tražio i od Federike Mogerini i predstavnika Međunarodne zajednice da brzo reaguju.

„Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji nikada nije pozivao sukob Srba i Albanaca. Bez obzira na političke razlike lično upućujem saucešće porodici Ivanovića i svim Srbima. To je napad na porodicu Ivanović, Sever Kosova i Srbe u celini“, naglasio je on.

 

Vučić Veseljiju: Nećete stići do Niša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je delegacija Srbije u Brisleu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer je besmisleno razgovarati uz svakodnevne pretnje i poručio Kadriju Veseljiju, pravom, kako kaže, „gospodaru na Kosovu“, da neće stići do Niša kako je pretio. „Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodneve pretnje, gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Tači, ni Haradinaj, već Kadri Veseljij, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša“, rekao je Vučić.

„Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćtanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju“, poručuje Vučić. Veseljiju je poručio da do Niša neće stići. I Niš će ostati lep grad koji mogu da posete kao turisti.

„A to da dolaze sa vojskom, to neka zaborave“, zaključio je Vučić.

 

Kome odgovara ubistvo? Svima sve jasno…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne želi da govori o tome kome bi moglo da odgovara ubistvo Olivera Ivanovića. „Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili“, rekao je predsednik Srbije novinarima.

„A, kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno…i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu..“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom.

Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je „svakome ko je zavšio prvi razred osnovne škole sve mu je jasno i svi su sve razumeli“. „Samo da sačekamo i vidimo.. Ali ko god je počinio ubistvo biće pronađen“, poručio je on.

Predsednik Srbije je u obraćanju novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost naveo i da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrolu administrativne linije.

Izrazio je nadu da ubistvo Ivanovića neće biti zloupotrebljeno za pokušaje da ostvare neke svoje ideje.“Moje upozorenje danas je i da neki ne pokušaju da to koriste za uvodenje kosovskih bezbednosnih snaga, ni na sever, niti na Kosovo uopšte“, naveo je Vučić.

 

Uskoro ću na Kosovo, da razgovaram sa srpskim narodom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će uskoro na Kosovo kako bi razgovarao sa srpskim narodom.

„Uskoro ću na Kosovo. Želim da razgovaram sa narodom, šta možemo da učinimo, iako nemamo efektivnu vlast“, rekao je Vučić.

Uz konstataciju da južno od Ibra, od proglašenja lažne nezavisnosti, ima najmanje problema iako nije sve u redu, on kaže i ovo: „Utoliko gore bi to govorilo o nama ako ovo ne bi bio bio etnički motivisan zločin. Ali otkrićemo ko je to učinio.“

 

Vučić Srbima na KiM: Sačuvajte mir i staloženost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao danas srpski narod na KiM da se sačuva mir i staloženost i poručio da će ubica biti pronađen i kažnjen. „Razgovarao sam sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i atmosfera je vrlo teška i loša i moja poruka je da se sačuva mir i staloženost, a ubice ćemo naći, ako to ne urade oni koji treba to da urade“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Budite sigurni da ćemo mi to da uradimo“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li su službe bezbednosti imale informacije da je život Ivanovića bio ugrožen na KiM s obzirom da Ivanović nije ćutao, Vučić je upitao šta znači to da nije ćutao i dodao da se naše službe se ne bave televizijskim programima, kao i da su na sednici Saveta dostavile informaciju da nikakvih direktnih pretnji Ivanoviću nije bilo, osim dva poziva iz drugog dela Kosova.

Vučić je rekao da je očigledno da neko želi da insinuira da je zaštićen neko ko je počinio nešto i zapitao da mu kažu ko šta ima, ako znaju ko je to uradio.

Potvrdio je da se čuo sa Rakićem dva puta. Vučić je rekao da ko god je ubio Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime, jer taj koji je to uradio – uradio je sve protiv Srba na sveru KiM i protiv Srbije i Beograda i srpskog roda. „Ukoliko nije, onda će vam tek sve biti jasno. Ali, otkrićemo to“, rekao je Vučić. Mnogi pokušavaju da ovo ubistvo iskoriste.

Namerno je, dodaje, automobil ostavljen u Brđanima kako bi moglo da se kaže da je otišao ubica prema južnoj Mitrovici i Suvom Dolu, ali da istovremeno može da ode i na drugu stranu. Vučić ističe da je neko to dugo osmišljavao i da su interesantna poklapanja datuma, ali i mnoge druge stvari. Kaže i da je srpska strana za razgovor uvek spremna, ali da neki drugi nisu hteli da razgovaraju niti da sprovedu odluku, na primer, o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Ali, ja nemam nameru da njih optužujem za ubistvo niti bilo koga drugog, jer za razliku od njih i političkih pilićara u Srbiji, ja sam dovoljno ozbiljan i odgovoran čovek za razliku od njihovih medijskih satrapa“.

Vučić kaže da moraju da se pronađu dokazi i naglasio da se sa druge strane nagledao poturenih i perfidnih trikova. Poručio je da je njihov problem to što neće da ćuti i što mu je savest čista za razliku od njih. „Za razliku od njih sam uveren da će se ubica pronaći. Možda nešto i doznajem, uveren sam da će se pronaći i onda ću pitati ko je vodio kampanju protiv mene“.

 

Sram bilo bednike i nesrećnike, koji zloupotrebljavaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić nazvao je danas „bednicima i nesrećnicima“ svoje političke protivnike koji danas pokušavaju politički da kapitalizuju ubistvo Olivera Ivanovića. Oni koji su, rekao je, opljačkali i upropastili državu i sve rade protiv Srbije i danas koriste u svoje svrhe i ubistvo Olivera Ivanovića i lažu i izmišljaju. „Sram vas bilo! To je malo reći za to kakvu štetu pravite svojoj državi i šta radite protiv svoje države“, poručio je Vučić. Svi znaju, dodao je predsednik Srbije, kakvi su to lopovi i prevaratni.

Vučić je rekao da se svaki dan vodi kampanja protiv njega, ali da bi bila glupost da se, kad bi se njemu nešto dogodilo, za to okrivili Amfilohije, Ðilas ili Janković. . . Da li ću sutra ako se neko oklizne i za to biti ja kriv.

On je rekao da se svašta sada može čuti, kao i to da je smisao Ivanovićevog ubistva da se prekine dijalog u Briselu i slične gluposti, sve to usmereno protiv Srbije, koja je, pored ostalog, sve vreme za dijalog.

 

Srbiju nećete „pretvoriti“ u zemlju mafijaša i ubica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je spekulacije kojima se ubistvo Ivanovića nastoji da poveže sa političkim suprotstavljanjima Ivanovićevim stavovima od strane političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao istovremeno da ne zna da li je slučaj paljenja automobila Olivera Ivanovića povezan sa njegovim ubistvom, a onima koji bi, kako kaže, voleli da postoji ta veza, poručio da im neće dozvoliti da Srbiju prikažu kao zemlju mafijaša i ubica.

Na pitanje Insajdera da li tačno da mu je Ivanović poslao sms poruku nakon što mu je zapaljen automobil i tom prilikom izneo određene sumnje, Vučić kaže: „Nije tačno. Imamo sve sačuvano“. Kako kaže, Ivanović mu je jedino poslao poruku da ga politički podrži, što nije mogao da učini i to mu je, kako je dodao, i rekao. Vučić je rekao da je Ivanović tada bio kod njega sa suprugom.

„Rekao sam mu da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se otkrije ko mu je zapalio automobil, pričali smo o poliitici i svemu drugom. A to – izneo je sumnju na nekoga, te priče moje baba Višnje…. srećom čuvam poruke i nadležni organi čuvaju i nema velike filozofije. Videli smo se i pričali kratko u četiri oka“, dodao je on.

Na ponovljeno pitanje da li postoji veza između paljenja automobila i ubistva, Vučić kaže: „Kako mogu to da znam. Ali, ne pitate vi to. Pitate jer biste hteli da kažete kako tu ima nekoga iz politke. Nema iz politike, a ako ima, nemojte da brinete, odgovaraće, samo nemojte vaše sumnje da iznosite kao činjenice“. „Tri puta sam vam odgovorio i rekao da to ne znam, niti je moguće da znam. Niste to tražili, nije vam to ni trebalo, nego nešto drugo. Svi ovi … Lekić, Janjić, Ðilas…, Ne dam vam da napravite od Srbije državu ubica i mafijaša. Niko od nas nije ubica, kao što bi to neko želeo.“

Takođe je podsetio da je predsednik NUNS Slavisa Lekić napisao na društvenium mrežama, na informaciju da se čeka reakcija državnih organa: „Čeka se reakcija onih koji su ga ubili“. „Je l“ to novinar?. Nikome neću da dozvolim da nevine i časne ljude optužuje da su ubice. Ako ih KPS ne pronađe, mi hoćemo pa ćete možda biti u pravu, a možda i nećete“, zaključio je on.

Vučić:Kosovska policija da nam kaže ko je ubio Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje od kosovske policije da pronađu i saopšte ko je ubio Olivera Ivanovića, jer je to njihov posao po Briselskom sporazumu. „Sačekaćemo šta će da nam kaže KPS, EULEKS pa će i srpski organi izaći sa svojim podacima“, rekao je Vučić novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Upitan da prokomentariše izjavu Ramuša Haradinaja, koji optužuje Beograd da je prekinuo pregovore u Briselu i kako je rekao „zloupotrebio tragičan događaj u svrhu dnevne politike“, Vučić je rekao da neće da govori „kakvih veza ima ubistvo Ivanovića sa raznim sudovima i suđenjima“.  Podseća da Priština četiri i po godine nije ništa uradila po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, i da od kosovske policije očekuje da saopšti ko je ubio Olivera Ivanovića. „To je njihov posao po Briselskom sporazumu.Kažite nam ko je ubio Olivera Ivanovića. Samo nam to kažite“, rekao je Vučić.

On je dodao da je srpska strana, za razliku od albanske, skoro sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma ispunila – od regionalne policije, civilne zaštitte, pravde i pravosuđa, telekomunikacija, ostalo je samo oblast energetike. „Albancima je potrebno da deluju na dva fronta – vi Srbi prekidate dijalog, iako ga nikada nismo prekidali i nastavićemo ga. Sa druge strane je to potrebno pojedinim centrima moći da izazivaju krizu u Centralnoj Srbiji ne bi li spuštali snagu Srbije u razgovorima sa Albancima“, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je najlakše širiti dezinformacije i da će na svaku laž ubuduće odgovarati.

„Neću im dati da nam unište Srbiju, da unište zemlju zarad svojih bednih interesa, ni ovima odavde ni onima spolja koji su stvarali nezavisnost Kosova koji bi hteli da imaju kao lutke na povodcu političare u Srbiji, pa zato morte da oslabite Vučića“, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 8°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana