Srećna Srpska nova godina! Studio B, Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 01. 2019. 00:44:09

Nova godina po starom, Julijanskom kalendaru, tzv. Srpska nova godina, u Beogradu je obeležena vatrometom ispred Hrama Svetog Save, dok je u gradovima širom zemlje organizovan doček na trgovima uz muziku.

vattromet-srpska-nova-godina-hram-sv-save-tanjug

foto Tanjug

U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, nastupio je Leksington bend, a služen je i moleban ili praznično bdenje od 23:45 sati. Srpska nova godina ispred Hrama je dočekana u prazničnoj atmosferi i dobrom raspoloženju, uz kuvano vino.

U Novom Sadu Nova godina dočekana je na više lokacija. Veselo je bilo na trgovima u Nišu, Jagodini, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji.

Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: „Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati“.

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu – Vasilica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana