„Srbski pravoslavni pojci“ 12. januara na sceni Kolarca Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 01. 2018. 12:56:35

Tradicionalni božićno-novogodišnji koncert Srbskih pravoslavih pojaca biće održan 12. januara u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja.

kolarac-bi

Srbski pravoslavni pojci će beogradskoj publici predstaviti potpuno novi repertoar pesama, koje će ovaj akapela sastav izvoditi u tri muzička bloka – duhovni, nacionalni i etno. „Pojci“ će nastupiti u sastavu koji čine pet muških i tri ženska vokala, a pojedine numere biće izvedene uz pratnju flaute, violine, violončela i harmonike instrumentalnog sastava „Orlec“. „Pesme koje smo pripremili za naš četvrti beogradski koncert nose jaku emotivnu snagu u rečima, a ta snaga postaje još veća kada se pesme izvode takozvanim grlenim pevanjem. Trudimo se da svojim izvođenjem upoznamo narod sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način omogućimo da ovaj vid muzike postane deo popularne kulture dostupan svima. Samo tako ćemo moći da sačuvamo svoje nasleđe“, ističe Marko Kačarević, član Srbskih pravoslavnih pojaca.

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine, od kada se bave očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike. Zalaganje „Pojaca“ prepoznao je i patrijarh Irinej, koji je ovom sastavu dao blagoslov u svakom njihovom daljem radu na očuvanju srpske muzike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana