Srbljanović: Dajte šansu mladima u institucijama kulture Tanjug

KulturaKultura Pocetna 13. 03. 2018. 15:35:44

Uporno se borim sa našim zvaničnim kulturnim institucijama da moji studenti, oni najmlađi, nepoznati… zavređuju njihovu pažnju pa sve i da nisu na nekom najvišem nivou, kazala je Biljana Srbljanović na konferenciji „Kreativna Srbija: budućnost je kreativna“, koja se danas u organizaciji Vlade Srbije održava u Jugoslovenskoj kinoteci.

kinoteka10042016.jpg

 

Srbljanović je dodala da joj je lakše da ubedi svog agenta u Nemačkoj da da priliku nekom od njenih studenata nego što je to slučaj sa ljudima koji vode naše institucije kulture.

„Mi danas o kulturi govorimo i dalje u smislu – hajde da igramo Crnjanskog i Andrića i da to pokažemo svetu. Sve je to divno, ali šta ćemo za 50 godina pokazati svetu? Ako se slupamo 10 puta, prvi naredni će biti na visokom nivou i jedno kroz taj proces umetnici mogu postati veliki i značajni. Jedino se iz kreativnosti rađa kreativnost. Dajte šansu mladima u institucijama kulture“, kazala je Srbljanović.

Ona je dodala da je imala sreće da u svom životu ima Jovana Chirilova.

„Živela sam u Jugoslaviji i u oblastima pozorišta i dramske umetnosti postojao je mentorski odnos sa tim “starijim veličinama“. Moji studenti danas nemaju Jovana Chirilova“, zaključila je Srbljanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana