Srbijašume sadnjom sadnica obeležavaju Svetski dan šuma Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 03. 2017. 12:17:11

Javno preduzeće Srbijašume Svetski dan šuma, 21. mart, obeležava danas velikom akcijom sadnje oko 2.000 sadnica lišsćara i četinara u preko 90 vrtića i osnovnih škola u Srbiji.

torlackasumavozdovac08042016.jpg

Ova akcija, čiji je cilj podizanje svesti o značaju šuma naročito dece i učenika, kao i povećanje stepena šumovitosti Srbije, trajaće do 23. marta, a Srbijašume je organizuju u saradnji sa opštinskim vlastima i lokalnim samoupravama u Srbiji. Akcija je počela u opštini Vračar sadnjom prvih 12 sadnica u Osnovnoj školi „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ i sadnjom sadnica u vrtiću „Čarolija“.

Izvršni direktir sektora za komercijalne poslove Srbijašuma Tihomir Murić, kazao je novinarima nakon sadnje prvih sadnica, da će osim sadnje, tokom naredna tri dana predstavnici tog JP, po školama i vrtićima edukovati decu o značaju i ulozi šume u zaštiti životne sredine. „Očekujem da će u naredna tri dana biti posađeno oko 2.000 sadnica lišćara i četinara, u oko 90 škola i vrtića u Srbiji u saradnji sa opštinama i lokalnim samoupravama. Poruka svih aktivnosti Srbijašume je podizanje svesti o znacaju šuma narocito dece i učenika osnovnih škola, kao i povećanje stepena šumovitosti Srbije“, rekao je on.

Zamenica predsednika opštine Vračar Radmila Savić rekla je da je sadnja sadnica najbolji način da se jednoj školi čestita 85-ti rođendan. „Datum formiranja osnovne škole Kralj Petar Drugi Karađorđević se sticajem okolnosti poklapa sa Svetskim danom šuma , 21. martom, i šta drugo im poželeti , ovo je najbolja  čestitka“, rekla je ona.

Danas će sadnice lisćara i četinara biti posađene i u opštini Savski venac u skoli „Petar Petrović Njegoš“ i u vrtiću „Pčelica“, kao i na Paliluli u Osnovnoj školi „Jovan Ristić“ i vrtiću „Slavujak“.

Akcija sadnje sutra se nastavlja u opštinama Zemun, Surčin i Rakivica, a u sredu 23. marta ona će biti organizovana u opštinama Mladenovac, Grocka i Barajevo.

Svetski dan šuma uspostavljen je na 23. sednici Generalne skupštine evropske poljoprivredne konferencije 1971.godine da bi se na taj način doprineli povećanju svesti i uverenju svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka.

Kako su kazali u JP Srbijašume, tema ovogodišnjeg Svetskog dana šuma je „Šume i energija “ u okviru koje će se javnosti ukazati na značaj šuma kao energetskog resursa, kao i na neophodnost očuvanja i zaštitu postojećih šuma i potrebu stalnog površina pod šumama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana