Srbija vojno neutralna, podrška nastavku misije Kfora Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 01. 12. 2017. 11:23:18

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je, na sastanku sa državnim sekretarom za oružane snage UK Markom Lankasterom, da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da se tako i ponaša u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Beograd,1. januara 2017.-  Najveci broj gradjana Srbije zeli da se premijer Aleksandar Vucic kandiduje na predstojecim izborima i njegova pobeda bila bi nesporna, ali to je stvar Vuciceve odluke i drugih politickih pitanja, smatra lider Pokreta socijalista i ministar Aleksandar Vulin (na slici). Vulin u izjavi Tanjugu navodi da ce Pokret socijalista na predstojecim predsednickim izborima podrzati kandidata kojeg predloze SNS i Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Vulin je istakao podršku nastavku misije Kfora na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija visoko ceni ulogu Kfora kao i Britanske vojske u njenom sastavu.

Ukazao je i da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje vojske KiM i da je rezolucija 1244 jasno odredila Kfor kao jedinu oružanu snagu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom razgovora o bezbednosnim temama, zaključeno je da novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo.

Tema razgovora bile su dosadašnje aktivnosti bilateralne vojne saradnje ali i pokretanje novih, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i svetu.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije u oblasti odbrane ujedno i najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, što je posebno značajno u godini kada obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Vulin je istakao da su težišne oblasti saradnje vojno obrazovanje, medicina, vojno-vojna ali je naglasio kako je interes Ministarstva odbrane Srbije da postojeće oblasti saradnje unapredimo, razvijemo nove i iniciramo saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

Kao veoma značajna ocenjena je nedavna poseta komandanta Prve divizije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva general-majora Ralfa Vudisa, učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju „CambrianPatrol 17“u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i predstojeća Regionalna pi-ar konferencija za predstavnike službi za odnose sa javnošću i predstavnike medija iz regionu, koju Ministarstvo odbrane organizuje u saradnji sa britanskom stranom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -3°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana