Srbija otvorila poglavlja 33 i 13 Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 25. 06. 2018. 20:58:42

Srbija je na Međuvladinoj konferencija koja se održava u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa EU – poglavlja 33 i 13 koja se odnose na finansijske i budžetske odredbe i na ribarstvo.J.Joksimović:Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU

unija-zastave-18042016

 

U ovom trenutku Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Evropsku komisiju predstvlja komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a ispred Saveta EU prisutna je šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharieva.

J.Joksimović:Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras, nakon osme Međuvladine konferencije o pristupnom procesu Srbije, na kojoj su otvorena dva nova poglavlja, da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU.

Ona je, na konferenciji za štampu u Luksemburgu, rekla da je jasno da je Srbija, uz sve teškoće koje postoje u EU, koje vidimo i u regionu, gde pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti, kao i teško sprovođenej unutrašnjih refomi, posvećena svom starteškom cilju.

Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

„Najlakše je slati negativne poruke, biti negativan i dobijati kratkoročne negativne poene. Međutim, svaki mali korak, koliko on bio mali, ali stalan, vodi do velikog cilja“, poručila je ministarka Joksimović.

Ona je ukazala da su nekada okolnosti, kao sada u EU, takve da su druge teme na dnevnom redu koje ne stavljaju u fokus proširenje.

Ocenila je da je Srbija na pravi način iskoristila napore Bugarske da u fokus EU vrati Zapadni Balkan i proširenje, te da je bitno da ostanemo pozitivni, vredni, posvećeni reformama.

„Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj“, podvukla je Joksimović.

Ona je prenela da je danas Srbija otvorila dva poglavlja – 13 ribarstvo i 33 budžetske i finansijske odredbe.

„To su dva vrlo važna i konkretna poglavlja, posebno poglavlje 33 koje nas sprema da u budućnosti na pravi nacicn učestvujemo u evropskom budžetu i istovremeno da budemo korisnici fondova kada postanemo članica. Zato sada radimo na jačanju administrativnih kapaciteta da možemo na pravi način to da uradimo, da budemo funckonalni član EU“, objasnila je Joksimović.

Osvrnula se na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana koji je izneo stav da poglavlje o ribarstvu nije toliko važno za zemlje koje ne izlaze na more, dodajući da u Srbiji ima sve više ljudi koji se bave ribarstvom i sve je više ribnjaka.

„Nama je važno da uredimo na pravi način kvalitet i regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da budemo konkurentni na tržištu regiona i EU, kao i da možemo da koristimo fondove dostupne za obnavljanje akvakultura“, dodala je ona.

Rekla je da Srbija intenzivno radi na pregovaračkim pozicijama za dodatna poglavlja.

Kada je reč o vladavini prava, ukazala je da su reforme u ovoj oblasti od suštinskog značaja za društvo, jer menjaju pogled na sve.

Joksimović je rekla da je set amandmana koje je Srbija poslala Venecijanskoj komisiji dobio pozitivno mišljenje, i da će, kada stigne formalno odgovor mišljenja, komentari i sugestije biti usvojene i implementirane, te da će se ići dalje u debatu jer je važno da se u to uključi društvo.

Prenela je i da je priprema medijske strategije ponovo pokrenuta uz aktivno učešće misije OEBS u Srbiji, što će dati dodatnu vrednost procesu.

„Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Austrije EU, koja je takođe Zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni“, naglasila je Joksimović.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je da otvaranje dalja dva poglavlja predstavlja dalji napredak Srbije ka članstvu u EU.

On je ukazao da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je današnja međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

„Bili smo u mogućnosti da otvorimo dalja poglavlja jer smo uočili značajan napredak“, konstatovao je Han.

Govoreći i poglavlju 13 rekao je da može da potvrdi da je srpska riba odlična i pozvao građane EU da je probaju u Srbiji.

Takođe je dodao da je veoma važno i poglavlje 33 ukazujući da će od napretka koristi imati građani Srbije.

Rekao je da je razgovarano o tri dalja poglavlja, ali da dalji napredak zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom.

„Srbija mora da ubrza reforme u oblasti vladavine prava“, zatražio je Han.

Isto tako pozvao je Srbiju da usaglasi viznu politiku, koja se, prema njegovim rečima, udaljava od one EU.

„Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini“, rekao je Han.

Potpredsednica bugarske vlade i ministarka za pravosudnu reformu i spoljne poslove Ekaterina Zaharieva istakla je da je današnjom međuvladinom konferencijom EU pokazala još jednom svoju posvećenost širenju na osnovu zasluga i fer uslova.

Podsetila je da je Bugarska stavila širenje EU na Zapadni Balkan kao prioritet svog predsedavanja, dodajući da je obnovljena evropska perspektiva izneta pre 15 godina u Solunu.

Otvaranje još dva poglavlja, prema njenim rečima, predstavlja veliki korak napred u pristupnom procesu Srbije.

Rekla je da će EU nastaviti da prati napredak Srbije u vladavini prava i u vezi normalizacije odnosa sa Prištinom.

Pohvalila je ministarku Joksimović i njenu posvećenost putu Srbije ka EU, izrazivši uverenje da zbog toga nema sumnje da će pristupni proces biti nastavljen u dobrom pravcu.

Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

U Luksemburgu se održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU – poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Međuvladina konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom bugarskog predsedavanja EU.

Početak je planiran za 19:30 u zgradi Saveta EU u Luksemburgu, a zatm i konferencija za medije predstavnika EU i Srbije.

Delegaciju Srbije tom prilikom predvodiće ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

„Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje”, ocenila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 – finansijske usluge, kao i poglavlja 17- ekonomska i monetarna politika i 18 – statstika za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

Zvanični Beč je već najavio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 7°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana