Srbija skočila za tri mesta na globalnoj listi inovativnosti Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 06. 2017. 15:01:28

Srbija je zauzela 62. poziciju na godišnjoj rang listi „Globalni indeks inovativnosti za 2017. godinu“ (GII), što je za tri mesta bolje u odnosu na prošlu godinu.

srbija72021072014.jpg

Na toj listi Ujedinjenih nacija (UN), koja rangira 128 zemalja sveta, Srbija je ostvarila napredak u odnosu na prošlogodišnje 65. mesto, dok je među sedam glavnih kriterijuma za ocenjivanje, najbolje ocenjena oblast institucija (50. mesto), a najslabije sofisticiranost tržišta (99. mesto).

U oblasti znanja i tehnološkog autputa zauzima 53. mesto, a u području ljudskog kapitala i istraživanja zauzela je 54. poziciju.

Švajcarska je u 2017. ponovo najinovativnija zemlja na svetu, a za njom slede Švedska, Holandija, SAD, Britanija, Danska, Singapur, Finska, Nemačka i Irska.

Tržišta u razvoju se, kako je pokazalo istraživanje, približavaju najinovativnijim državama u svetu, iako zapadne zemlje, predvođene Švajcarskom, još uvek zauzimaju vodeća mesta.

Na toj rang listi, Kina se popela za tri pozicije na 22. mesto, što je znatno ispred drugih zemalja u razvoju.

„Švajcarska je ponovo osvojila zlatnu medalju, i to sedmu godinu zaredom, što je stvarno neverovatan rezultat“, izjavio Fransis Gari, direktor UN-ove Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) na konferenciji za novinare.

U izradi rang liste učestvuju WIPO i dve poslovne škole – INSEAD i DŽonson Koledž ov Biznis pri Univerzitetu Kornel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 18°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana