Srbija najvažniji partner Republike Srpske Studio B

RegionRegion Pocetna 09. 12. 2018. 16:38:40

Srbija je najveći investitor, ali i spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, zaključak je sa privredno poslovnog foruma koji je održan u Banjaluci. Za prvih devet meseci ove godine robna razmena između Srbije i Republike Srpske dostigla je oko 650 miliona evra što potvrđuje da su partnerski odnosi dve zemlje na visokom nivou.

nikodijevic-banjaluka

Na inicijativu Beograda i Banjaluke oko pregovora koji su počeli prošlog meseca, grad Banjaluka organizovao je privredno poslovni forum na kome su se okupili predstavnici i privrednici ta dva grada kako bi razmenili iskustva, ali i radili na daljem unapređenju spoljnotrgovinskih, kao i ekonomskih odnosa.

„Želja nam je da koristeći dobre veze dva grada otvorimo vrata privrednicima za još bolju saradnju“, kaže predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, i dodaje da je cilj da nakon održanih sastanaka proisteknu konkretne aktivnosti koje će biti posvećene unapređenju i boljem životu kako građana Srbije, tako i Republike Srpske.

I gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić podsetio je na to koliko su veze između Beograda i tog grada jake i kako ističe, postoji dobra volja za saradnjom i s jedne i sa druge strane, a to se će se prvobitno osetiti u oblasti školstva i komunalnih usluga.

Naša saradnja trebalo bi da bude jasna, konkretna i direktna, napominje Zoran Talić, predsednik Skupštine grada da Banja Luka, i dodaje da je krajnji cilj da benefit od svih zajedničkih pregovora na kraju imaju građani oba grada.

Predstavnici privrednih komora Srbije i Republike Srpske ističu da spoljnotrgovinski bilans od 650 miliona evra govori o povećanju uvoza iz Srbije u Republiku Srpsku, a to je značajan napredak jer je u odnosu na prošlu godinu skočio za 20 procenata.

Glavne teme foruma bile su potencijali za ulaganje u lokalne samouprave i saradnja Srbije i Republike Srpske, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja srpskih kompanija na teritoriji Republike Srpske i kompanije iz Srpske koje posluju u Srbiji. Kako je sa foruma najavljeno, plan je da se u budžetu Beograda za 2019. godinu opredele dodatna sredstva da domaća pozorišta gostuju u Banjaluci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana