Srbija ispunila kriterijume, MMF uskoro potvrđuje Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 29. 11. 2017. 12:44:14

Srbija je ispunila sve kriterijume koje je Međunarodni monetarni fond tražio i bord ove institucije bi to uskoro trebalo i da potvrdi, kaže  guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Na konferenciji „Srpski dani osiguranja“ istakla je da je ekonomski rast u Srbiji potpomognut neto stranim investicijama koje su bile značajne i u delatnosti osiguranja.

jorgovanka-tabakovic

 

Srbija je ispunila sve kriterijume koje je od nje Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio i bord ove institucije bi to uskoro trebalo i da potvrdi, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je rekla na konferenciji „Srpski dani osiguranja“ da je ekonomski rast u Srbiji potpomognut neto stranim investicijama koje su bile, kako kaže, značajne i u delatnosti osiguranja.

„Ispunili smo sve kriterijume koje smo sami sebi zadali u aranžmanu iz predostrožnosti sa MMF-om čiju smo osmu reviziju uspešno okončali, poslednju, i nadam se da će to bord MMF i potvrditi uskoro“, rekla je Tabaković.

Tabaković je poverenje investitora i građana u finansijski i ekonomski sektor Srbije, kao i poverenje u NBS ilustrovala time da je zabeležen značajan rast dinarskog zaduživanja i poverenje građana u domaću valutu koja je kako kaže, stabilna.

Niska stabilna inflacija, kaže ona, imperativ je očuvanja realne vrednosti zarada i penzija i očuvanja predvidivih uslova poslovanja svih učesnika na tržištu.

„Kontinuiranim smanjivanjem referentne kamatne stope od 2013. godine otvorili smo prostor za oporavak kreditne i dalji rast ekonomske aktivnosti. Pad kamatnih stopa je jedan od faktora ubrzanja ekonomskog rasta i na taj način se postižu velike uštede za privredu, građane i državu“, rekla je Tabaković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 7°C

Slaba kiša

Četvrtak
Kiša

Max: 6°C
Min: 0°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana