Spomen-ploča književnici Mir – Jam Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 21. 04. 2017. 14:17:17

Spomen ploču književnici i novinarki Mirjani Jakovljević, Mir – Jam otkrili su danas u Njegoševoj ulici na Vračaru predsednik te opštine Milan Nedeljković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

spomen-ploca-mirjam-bi

Prema njegovim rečima, popularna Mir Jam je potanko u svojim delima i novinarskim člancima objasnila i opisala građanski stalež između dva rata.

““Verovatno je zbog toga, posle Drugog svetskog rata, došla u situaciju da bude marginalizovana, ali to ne umanjuje snagu njenog originalnog novinarskog i pristupa u književnosti““, rekao je Nedeljković dodajući da spomen – ploča pokazuje da Jakovljević nije zaboravljena.

Radulović je istakla da joj je velika čast da otkrije ploču ženi, poznatoj spisateljici, koja je, kako je rekla, u naše živote uzela jednu dozu slikovitosti, ljubavi i sentimentalnosti.

Kako je navela, spomen – ploča je zahvalnost knjiyyevnici koja je kroz svoje romantične priče dopirala do svojih čitateljki pokazujući da postoji nada, istinska ljubav…

““Ona se borila i, ispred svog vremena, za rodnu ravnopravnost uvek izlažući suštinske probleme nežnijeg pola““, rekla je Radulović.

Prema njenim rečima, Jakovljević se borila da žene danas ostvare svoje pravo na obrazovnje, zaposlenje i svoje pravo da se više pitaju za stvari u našoj zemlji.

Radulović je ocenila da su zahvaljujući upravo Mir Jam, koja je bila ispred svog vremena i često izložena oštrim kritikama, mlade žene danas ravnopravni članovi društva.

““Zahvalnost danas dugujemo njoj ne samo kao spisateljici već i kao jakoj ženi u onom periodu koja pokazala šta znači boriti se za svoj stav i svoje pravo u društvu““, zaključila je Radulović.

Upravnik Univerzitetske biblioteke ““Svetozar Marković““ Aleksandar Jerkov rekao je da je Jakovljević srpska spisateljica čije je ime, srećom, u poslednje vreme postalo popularno i dobro poznato zahvaljući kako dobrom uspehu njenih dela, već i preradom tih dela u obliku telivizijskih serija i filma.

““Ta popularnost nije ništa novo. Ona je celog života bila i popularna i potcenjena““, rekao je Jerkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana