Špigl:Zašto Merkelova ide samo do „pola puta“? Tanjug

SvetSvet Pocetna 08. 11. 2018. 20:15:45

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je objavila da će se povući sa mesta predsedsednice Hrišcansko-demokratske unije, ali da će ostati na mestu kancelarke do isteka mandata 2021, međutim, „ova odluka nije dovoljna“, ocenjuje nedeljnik Špigl.

Angela-Merkel-EU-summit--19.10

 

„Posle 18 godina provedenih na čelu Hrišćansko-demokratske unije Merkelova se povlači i to je dobar potez, ali zašto ide samo do pola puta? Zašto insistira da ostane kancelarka još tri godine?“, navodi se u tekstu ovog lista.

Kada je odlučila da se još jednom kandiduje za mesto kancelarke 2017. godine izgledala je umorno i ravnodušno, ali su se njene pristalice nadale da bi mogla biti protivteža američkom predsedniku Donaldu Trampu i pravi lider liberalne demokratije širom sveta, kao i da bi zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom mogla izvesti Evropu sa staze kojom je tada išla.

„I nije uspela u tome. Ona više ne da ne igra važnu ulogu u međunarodnoj politici i Evropi, već je zapravo deo većeg problema – podele između severa i juga, istoka i zapada“, navodi nemački nedeljnik.

Dodaje se da su vlade koje je vodila uradile dobar posao vođenja Nemačke kroz svetsku finansijsku krizu, čišćenje budžeta i proširili su državu blagostanja, na primer, uvođenjem minimalne zarade.

Njeno najveće delo, kako se navodi, humanitarna politika iskazana u odnosu prema izbeglicama, ujedno je i njen najveći neuspeh i to zbog činjenice da ona nije pripremila ni objasnila tu politiku, iako je dosta unapred znala da će u Nemačku dolaziti mnoge izbeglice, prenosi B92.net.

Kada se ova godina završi, Merkelova će biti slab kancelar, kako u zemlji tako i na međunarodnom planu, a bez mesta na čelu partije, biće još slabiji kancelar.

Treba napomenuti da je jedan od kandidata za šefa partije Fridrih Merc, čovek kome je upravo ona oduzela ulogu lidera konzervativne grupe u parlamentu. Dve godine od tada napustio je politiku, tako da nije teško zaključiti da je njegova sadašnja kandidatura velikim delom podstaknuta željom za osvetom, navodi se u tekstu.

Isto važi i za Jensa Špana, još jednog kandidata za tu funkciju. Poznat je kao jedan od najglasnijih kritičara Merkelove unutar CDU i kao veliki protivnik njene politike prema izbeglicama.

Kancelari sa stažom često misle da ostali još nisu sposobni da ih zamene. Kada je Merkelova prvi put izabrana za kancelarku, mnogi su mislili da ni ona nije dorasla toj funkciji, ali je ubrzo pokazala da su pogrešili. Trebalo bi da se i sama seti toga i da se dostojanstveno povuče, navodi Špigl.

„Uprkos svemu što je učinila za Nemacku, zemlji više nije potrebna. Ona nije lider budućnosti“, zaključuje nedeljnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana