Specijalna zatvorska bolnica kompletno renovirana Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 12. 01. 2018. 14:45:10

Specijalna zatvorska bolnica sa sedištem u Beogradu, kao i 7 od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu, kompletno su renovirani i snabedeveni potrebnom opremom, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova ovog najvećeg zatvora na Balkanu.

zatvor72020082014.jpg

Pomenute objekte, u čijem su renoviranju učestvovali i osuđenici koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima, danas je obišla ministarka pravde Nela Kuburović sa predstavnicima Uprave za izvršenje krivičinih sankcija.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je nakon dve i po godine u potpunosti renovirana Specijalna zatvorska bolnica u kojoj se trenutno nalazi 635 lica.

Prema njenim rečima, ta ustanova je pre svega specifična jer se u njoj nalaze lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti – obaveznog psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenim ustasnovama, obavezno lečenje alkoholičara i narkomana, kao i sva lica koja su u pritovru ili izdržavaju kaznu zatvora a neophodna im je lekarska nega.

„Tokom decembra je i ministarstvo zdravlja izvršilo stručni nadzor i možemo da se pohvalimo da su kvalitet i stručnost koji se ovde primenjuju na veoma visokom nivou“, navela je ministarka, ukazujući da se gotovo celokupna dijagonstika nad osuđenim ili pritvorenim licima može da se obavi u toj specijalnoj bolnici.

U celokupno renoviranje bolnice uloženo oko 190 miliona dinara, napomenula je Kuburović i istakla da su i osuđenici koji kazne izdržavaju u drugim kazneno popravnim zavodima učestvovali su u izvođenju radova.

Takođe je i celoupan nameštaj proizveden u drugim kazneno popravnim zavodima, dodala je ona.

„Ovo je još jedna prilika da pokažemo da Ministasrtvo pravde ulaže uinfrastrukturu i da sprovodimo strategiju smanjenja opterećenosti u kazneno popravnim zavodima. Poboljšavaju se ne samo smeštajni uslovi za osuđena lica, već i uslovi rada za zaposlene“, naglasila je Kuburović.

Kada je reč o materijalnom položaju zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Kuburović je istakla da su odlukom Vlade Srbije i njima povećane plate za 10 odsto.

Posebno je istakla da su u okvriu državnog projekta za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, na predlog Predsednika Srbije Aleksandra Vučića uljučeni i pripadnici obezbeđenja u zatvorima.

„Ovaj projekat proširen i na njih. Tokom ove godine očekuje se početak izgradnje stanova koji će omogućniti da zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija po mnogo povoljnijim uslovima reše svoje stambeno pitanje“, naglasila je ministarka.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović rekao je da je od 2011. godine rekao je da je renovirano sedam blokova od ukupno 12, te da je sada kapacitet tog zatvora povećan za oko 33 odsto.

Prema planu iz 2012. godine, preostalih pet blokova trebalo bi da budu završeni do 2021. godine, napomenuo je Grulović.

Navodeći da je 2011. godine kapacitet tog zatvora bio oko 720 lica, da sada prima 1024. lica, Upravnik zatvora je istakao da su „uslovi smeštaja sada po standardinoma Evropske unije“.

Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović ukazao je da je kompletno renoviranje zatvorske bonice završeno današnjim otvaranjem obnovljenog bloka za narkomaniju, čije je renoviranje koštalo oko 34 miliona dinara.

Kada je u pitanju oprema, Paunović je napomenuo da je bolnica od Uprave dobila sanitet, te da sada poseduje svu potrebnu opremu za rad.

Inače, prema podacima Uprave, ukupna ulaganja za renoviranje pomenutih objekata u periodu od 2011. godine do 2017. iznosila su 263 miliona dinara.

U radovima su učestvovali i osuđenici iz drugih zatvora, koji su takođe proizvodili nameštaj za opremanje ćelija i drugih zatvorskih prostorija, PVC za prozore i drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Susnežica

Max: 1°C
Min: 0°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana