Smuk skoro metar dužine uhvaćen u centru Beograda Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 03. 2019. 14:05:42

Direktor Veterine Beograd Budimir Grubić, kaže  da je od početka godine uhvaćeno već skoro 10 zmija u prestonici, ali da nema razloga za strah, jer zmije koje možemo videti u našoj okolini uglavnom nisu opasne. On apeluje na građane da ih nikako  ne smeju  ubijati,  jer su zmije zakonom zaštićena vrsta.

zmija-smuk-stb

Kako dolaze topli dani sve su veće šanse da naletimo na nekog smuka ili beloušku, dodaje Grubić, jer u toplom vremenu, osim ljudi,  uživaju i zmije.

Velike ili male, otrovne ili one manje opasne, zmije kod mnogih ljudi izazivaju ogroman strah. Njihovo  kretanje uslovljeno je temperaturom i potragom za hranom, objašnjava direktor Veterine.

Baš u trenutku dok je TV Studio B snimala priču o beogradskim zmijama, zaposleni u ovom preduzeću pronašli su i uhvatili jednog zalutalog smuka.

U Veterini Beograd kažu da je sezona zmija već počela i da ih najviše ima blizu vodenih tokova, močvara i bara jer su na našem podneblju od zmija zastupljene belouške, ribarice i smukovi.

Grubić objašnjava da je Smuk korisna zmija zato što se hrani miševima i drugim glodarima i apeluje na građane da ga nikako ne ubijaju jer osim što su korisne, zmije su i zakonom zaštićena vrsta. Ako se desi da negde vidite zmiju, poručuje Grubić, najbolje je da odmah pozovete Veterinu Beograda i da njeno odnošenje prepustite stručnjacima, koji je nakon hvatanja vraćaju u prirodna staništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana