Slovenija:Policija preporučila zabranu Tompsonovog koncerta Tanjug

RegionRegion Pocetna 16. 05. 2017. 22:04:17

Slovenačka policija preporučila je danas gradskim vlastima u Mariboru da zabrane za subotu zakazani koncert hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva.

ljubljana72026082014.jpg

Takva preporuka doneta je zbog „informacija o povećanim bezbednosnim rizicima, zbog opasnosti da koncert zloupotrebljen za krivična dela“, navela je slovenačka agencija STA koja se poziva na saopštenje mariborske policije.

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se veruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gde su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Mariborska policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namerom da podstaknu i počine krivična dela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni fakrot rizika po bezbednost.

Održavanje Tompsonovog koncerta već je osudio gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec, koji je rekao da neće dozvoliti „ikonografiju i simboliku koja izaziva dalje podele posle Drugog svetskog rata“, niti da u tom gradu ima mesta za fašizam.

Predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez takođe se izjasnio protiv koncerta, izjavljujući za mariborski list „Večer“ da je Tompsonova pojava „apsolutno neprikladna i neprihvatljiva, jer u svojim pesmama glorifikuje ustaški režim i zato što njegove pesme uglavnom promovišu netoleranciju prema ne-hrvatima“.

Tompsonovi koncerti su ranije zabranjeni u Bosni i Hercegovini, Holandiji i Švajcarskoj, uglavnom zbog ustaških simbola koje njegovi obožavaoci donose na koncert.

Tompson je autor pesme „Jasenovac i Gradiška stara“ u kojoj se otvoreno glorifikuje ustaški režim i njegovi zločini protiv čovečnosti u vreme Drugog svetskog rata, podseća STA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana