Slovenija: Šolak ne može biti vlasnik Pro PLUS Tanjug, Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 10. 11. 2018. 14:33:27

Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije ocenila je da Kompanija Slovenija Broadband u vlasništvu United Grupe Dragana Šolaka ne može biti vlasnik slovenačke medijske kompanije Pro PLUS, jer bi to,  kako je navedeno, dovelo do efekata koncentracije na tržištu tv oglašavanja, prava kupovine sportskih sadržaja, kao i na tržištu ponude dečjih tv progama, prenosi  slovenački Portalplus. 

ljubljana72026082014.jpg

Portal dodaje da je država prepoznala opasnost koju bi predstavljala kupovina kompanije Pro PLUS i najuticajnije slovenačke POP tv, odnosno promena vlasništva, jer, kako navodi ovaj portal, onaj ko poseduje POP tv poseduje moć.

Ova odluka AVK očekivala se nekoliko meseci, a bilo je mnogo glasina, kako navodi portal, uključujući i one da su vršeni različiti pritisci na Agenciju i njenog direktora.

Kako se navodi, između ostalog je i bivši direktor CIA, američki general Dejvid Petreus kao predstavnik fonda KKR dva puta posetio Sloveniju i pokušao da „reguliše“ prodaju kompaniije Pro PLUS Junajted Grupi.

Poraz srpskog tajkuna Šolaka mogao bi da ima dobar ođek u regionu bivše Jugoslavije, gde je on, uglavnom bez mnogo otpora, kupovao i kombinovao kablovske operatore, tv stanice i medijske agencije, ocenjuje Portalplus.

Portal navodi da je državni vrh Slovenije shvatio koliko bi štetno bilo spajanje Pro Plus i Šolakove Junajted grupe, kao i da bi to Solakovoj kompaniji dalo mogućnost trajne osnove za saradnju sa ostalim operaterima na tržištu i pogoršalo uslove poslovanja tv programa u produkciji Pro PLUS.

Portalplus navodi da Šolak, kojeg naziva medijskim mogulom, već kontroliše znatan deo medija u Srbiji i Hrvatskoj.

Navodi se da je Šolak u Srbiji takođe došao u otvorenu konfrontaciju sa vladom, gde je, kako navodi, zajedno sa svojim političkim saveznikom Draganom Đilasom pokrenuo medijsku kampanju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Portal podseća i da je holandsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Šolaka zbog sumnjivih transakcija njegove firme Dajrekt Medija i jedne holandske kompanije.

 

One Response to “Slovenija: Šolak ne može biti vlasnik Pro PLUS”

  1. Gagi kaže:

    Očigledno je, da ste imali slabog prevodioca sa slovenačkog na srpski jezik. Naime, Javna agencija za zaštitu konkurencije Slovenije nije krajem oktobra donela odluku da United Group ne može biti vlasnik Pro Plus-a, već je, citiram; »izdala povzetek relevantih dejstev (PRD) glede prevzema medijske družbe PRO PLUS. V povzetku ni naklonjena k prodaji, United Group ima 45 dni časa, da se odzove na relevantna dejstva.«. Dakle, Agencija za zaštitu konkurencije je, prevod »izdala rezime relevantnih činjenica (PDV) u vezi preuzema medijskog društva PRO PLUS. U rezimeju nije naklonjena prodaji, United Group ima 45 dana da odgovori na relevantne činjenice.« Kada United Group odgovori možda će Agencija promeniti mišljenje i dati saglasnost, a ako neda saglasnost tu su sudovi i na kraju Evropski sud za ljudska prava koji je već u slučaju PRO PLUS-a opomenuo Sloveniju da ne poštuje zakonodavstvo EU; https://www.dnevnik.si/1042845268/slovenija/pahor-na-pogovor-sprejel-predsednika-vrhovnega-sodisca-florjancica .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana