Slike sa kontrolnih punktova –okom umetnika Studio B

KulturaKultura Pocetna 20. 10. 2017. 21:37:19

U Nacionalnoj galeriji u Beogradu otvorena je društveno angažovana izložba “Prisiljeni“, čiji je autor Blažo Kovačević, umetnik koji skoro dve decenije živi i radi u Americi. Osim što je profesor umetnosti i dizajna, Blažo je i umetnički direktor Muzeja na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu.

Blazo-koavcevic2

 

Izložbu  “Prisiljeni“ je otvorio profesor Marko Lađušić, koji je dao svoj komentar o radu Blaža  Kovačevića:“Umetnička percepcija strateških problema savremenog sveta je osnov rada Blaža Kovačevića. Autor udara snažno, svim dobro razrađenim alatima i upozorava na ubistvo svega humanog u nama! Njegovi radovi su besprekorno tačni, a estetika je nastala samo od sebe kao profesionalna zaostavština. Autor kroz analitiku vizualnih elemenata stvara delo koje ne pripada određenom formatu i tu vidim snažnu monumentalnost monstruoznosti savremenih društvenih procesa.“

Osnovni fokus umetnika je na gubitku privatnosti (kroz bezbedonosne kontrole, bodi skenere, rendgen snimke ličnih stvari), zatim na trgovini ljudima (gde se telo doživljava kao roba i transportuje ilegalno), a jedna od tema je i telo kao oružje (kada se koristi za teror nad stanovnišvom, vojne i političke ciljeve).Stoga, Kovačevićev rad otvara vizuelnu platformu za promišljanje problema ljudskih prava, kroz tehnološki i estetski pristup svojstven umetničkom izrazu.

Blažo Kovačević  je rođen 1973. godine u Podgorici, Crna Gora, a živi u Bingamtonu, SAD. Diplomirao je umetnost na Univerzitetu Crne Gore 1997, i magistrirao slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2000. Kovačević je izlagao u Americi i Evropi u brojnim samostalnim i pozivnim  izložbama. Učestvovao je na SOFA, Armori Njujork, SAD; kao i Programu Umetnost u Ambasadama, vlade SAD. Od grupnih izložbi izdvajaju se Prvi Salon Petar Lubarda – Plavi Dvorac, Cetinje, Crna Gora; i Utopia Station na 50. Bijenalu u Veneciji, Italija.

Kovačevićev rad je u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama kao što su Biblioteka Kongresa, Vašington, SAD; stalna kolekcija Savana Koledža Umetnosti i Dizajna, Independence Blue Cross i AmeriHealth, Filadelfija, SAD.

Izložba “Prisiljeni“ traje do 31. oktobra 2017.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana